Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Bedreigde politici, bedreigd bestuur

Politici krijgen in hun werk steeds vaker te maken met geweld – uiteenlopend van scheldpartijen tot intimidatie, (online) bedreigingen en fysieke agressie. In de afgelopen jaren is het aantal bedreigingen – van Tweede Kamerleden tot raadsleden overal in het land – verdrievoudigd, bovendien is de ernst van de bedreigingen ook toegenomen. En dat is een bedreiging voor onze democratie. Want het is cruciaal om je als volksvertegenwoordiger vrij te kunnen bewegen en uiten. Wat kunnen we als samenleving aan de bedreigingen doen, en wie is aan zet?

Bedreigde politici, bedreigd bestuur

Data
ma 24 jun20:00 - 22:00
Locatie
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
toon in Google Maps

Onveilig klimaat

Een steen door de ruit, een fakkel door de deur of talloze haatberichten online. Het zijn zomaar wat uitingen van geweld die politici meemaken. Vooral politici die behoren tot minderheidsgroepen hebben er last van. Door dit onveilige klimaat willen steeds minder mensen zich aansluiten bij politieke partijen, laat staan zich verkiesbaar te stellen als volksvertegenwoordiger. En dat geldt ook – of juist – voor de mensen die al ondervertegenwoordigd zijn in de politiek. Dit leidt tot een gebrek aan diversiteit en herkenbaarheid, wat wantrouwen en afstand creëert tussen de burger en de politiek. En zo ligt een vicieuze cirkel op de loer. Hoe doorbreken we dit systeem?

Amsterdamse raadsleden Fatihya Abdi (PvdA/GroenLinks) en Itay Garmy (Volt) delen hun eigen ervaringen en gaan in gesprek met (oud) politici en experts. Eerder schreven zij een opiniestuk bij NRC over hun ervaringen met bedreigingen als vrouw van kleur en politicus met een Joodse en Israëlische identiteit.

Bedreigde politici, bedreigd bestuur

Data
ma 24 jun20:00 - 22:00
Locatie
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam
toon in Google Maps