Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Amstelodamumlezing Loukie van Eeghen

Amstelodamumlezing Loukie van Eeghen (1884-1979), van braaf meisje tot strijdbare vrouw van de wereld. Pauline Micheels vertelt over de avontuurlijke Loukie van Eeghen (rechts op het schilderij), meisje uit een gegoed milieu en voorbestemd voor een beschermd leventje, die haar eigen pad koos en zich ontwikkelde tot een voorvechter van het feminisme. Toegang is gratis en reserveren is niet nodig.

Amstelodamumlezing Loukie van Eeghen

Data
zo 15 okt15:00 - 15:00
Locatie
Stadsarchief Amsterdam - De Bazel
Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam
toon in Google Maps

Voorvechter van het feminisme

Louise (Loukie) van Eeghen (1884-1979) had als meisje van stand aan het eind van de negentiende eeuw weinig mogelijkheden om zich ‘anders’ te ontplooien dan de mores in haar familie voorschreven. Desondanks werd zij een vrouw van statuur die haar leven in dienst stelde van de vrouwenbeweging en later een vooraanstaande rol zou spelen op het podium van het internationale feminisme. Van een beschermd en diep religieus opgevoede dochter uit de stedelijke elite ontwikkelde zij zich tot een strijdbare vrouw van de wereld.

Pauline Micheels

Pauline Micheels (1948) studeerde geschiedenis aan de UvA en pro­moveerde daar op de studie Muziek in de schaduw van het Derde Rijk. Zij schreef een drietal biografieën, een boek over de honderdjarige Vereniging van Letterkundigen en de oorlogsnovelle Vandaag. Daar­naast publiceerde zij artikelen in wetenschappelijke en niet-weten­schappelijke bladen en talrijke lemmata voor lexicons. Pauline Micheels is redacteur van Amstelo­damum.

Genootschap Amstelodamum ism Stadsarchief Amsterdam

Deze lezing is deel van een reeks die het Genootschap Amstelodamum in samenwerking met Stadsarchief Amsterdam organiseert. Sinds de oprichting van Amstelodamum in 1900 is de band met het Stadsarchief nauw geweest. De artikelen zijn vaak gebaseerd op bronnen uit de collectie van het Stadsarchief, en medewerkers maken deel uit van de redactie.

Locatie: Stadsarchief Amsterdam, Bodeplein (tweede verdieping).

Amstelodamumlezing Loukie van Eeghen

Data
zo 15 okt15:00 - 15:00
Locatie
Stadsarchief Amsterdam - De Bazel
Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam
toon in Google Maps