Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Theater en podiumkunsten

Amenti Theatre Company & Ulrike Quade Company - NOM.NOS

In de voorstelling ‘NOM.NOS’, wat ‘Name Us’ betekent, gaan de makers op zoek naar hun originele naam. Door ons koloniaal verleden zijn veel originele namen namelijk vervangen door de achternamen van kolonisten. ‘NOM.NOS’ is geïnspireerd op West-Afrikaanse mythen, gebruiken en stammen en is te zien in het Meervaart Theater.

Amenti Theatre Company & Ulrike Quade Company - NOM.NOS

Data
za 14 okt20:30 - 20:30
Locatie
Meervaart Theater
Meer en Vaart 300
1068 LE Amsterdam
toon in Google Maps

Over NOM.NOS 

Een voorbeeld is de achternaam van danser Gil: ‘Gomes Leal’. Een Portugese achternaam, terwijl zijn roots in Kaapverdië liggen en zijn voorouders vanuit Senegal en Mali werden verscheept. 

Waar liggen de oorspronkelijke roots van deze mensen? Welke geschiedenis was er voordat ons koloniale verleden begon? Welke pracht, praal en rijkdom in cultuur, traditie, ritueel is er te vinden in de landen van herkomst?

Dans en poppenspel

De spelers leggen connecties met hun voorouders door middel van dans- én poppenspel. De combinatie van de sterke beeldende visie van Ulrike Quade Company en de authentieke en unieke manier van beweging van Amenti Theatre Company zorgt voor een voorstelling die magie tot leven brengt, maar die ook kritisch is op hoe de wereld zich gevormd heeft.

Dekolonisering van ons denken

‘NOM.NOS’ schijnt licht op het Nederlandse (en globale) koloniale verleden, vraagt om inlevingsvermogen van het publiek en leert empathisch te kijken naar anderen. Daarnaast laat de voorstelling zien hoe prachtig het is dat wij als mensen verschillend zijn en dat dit iets is om te vieren.

Over de makers

Amenti Theatre Company (ATC) maakt neo-mythisch danstheater, waarbij oude mythen en verhalen worden getransformeerd tot nieuw materiaal. Oude verhalen hebben een enorme kracht in hun archetypische manier om zichzelf uit te drukken en de manier waarop mensen zichzelf kunnen herkennen in oude mensen.

Ulrike Quade Company maakt beeldende voorstellingen die bestaan uit een unieke samenkomst van spel, dans, muziek, scenografie en literatuur, met als grootste gemene deler het gebruik van poppen.

Amenti Theatre Company & Ulrike Quade Company - NOM.NOS

Data
za 14 okt20:30 - 20:30
Locatie
Meervaart Theater
Meer en Vaart 300
1068 LE Amsterdam
toon in Google Maps