Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tentoonstellingen

Wat zou jij doen in oorlogstijd?

Soldaat van Oranje & Museum Engelandvaarders vertellen het verhaal van de Engelandvaarders met de expositie Wat zou jij doen in oorlogstijd? bij de Vrije Academie. De tentoonstelling is gratis te bezoeken. De Vrije Academie vind je aan de Herengracht 368 in Amsterdam.

Wat zou jij doen in oorlogstijd?

Data
zondag 28 mei 2023 om 10:00
maandag 29 mei 2023 om 10:00
dinsdag 30 mei 2023 om 10:00
Meer data

Ga je vechten voor Vrijheid, Volk en Vaderland

Oorlog zet alles op zijn kop, alle verhoudingen staan op scherp. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken…: Ga je vechten voor Vrijheid, Volk, Vaderland? Steek je je kop in het zand? Of kies je doelbewust voor de vijand? Met deze keuzes werden de Engelandvaarders geconfronteerd. Met welke riskante en levensbepalende keuzes werden zij onder de druk van de oorlog geconfronteerd? En wat was de motivatie voor hun keuzes? Ontdek het in de tentoonstelling Wat zou jij doen in oorlogstijd?

Maak in de aanloop naar Bevrijdingsdag kennis met het waargebeurde verhaal van de Engelandvaarders, waarop de karakters in Soldaat van Oranje – De Musical gebaseerd zijn. Met foto’s, verhalen en video- en geluidsfragmenten komen de persoonlijke geschiedenissen van verzetsstrijders Erik Hazelhoff Roelfzema, Peter Tazelaar, Ernst de Jonge en Chris Krediet tot leven. Ook de verhalen van hun collega-Engelandvaarders, vrienden en medestrijders Bob van der Stok en Sabine Zuur worden verteld.

Vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Herdenken is doorgeven

Wat zou jij doen in oorlogstijd? is een samenwerking van de Vrije Academie, Museum Engelandvaarders in Noordwijk aan Zee en Soldaat van Oranje – De Musical.

De Vrije Academie organiseert bij de expositie een randprogrammering met o.a. een lezing over de Engelandvaarders, een historische wandeling door Amsterdam-Zuid en een college over Hannah Arendt.

Data en tijden

dinsdag 23 mei10:00
woensdag 24 mei10:00
donderdag 25 mei10:00

Wat zou jij doen in oorlogstijd?

Data
zondag 28 mei 2023 om 10:00
maandag 29 mei 2023 om 10:00
dinsdag 30 mei 2023 om 10:00
Meer data