Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Tentoonstellingen

Torens, tempels en bijzondere bouwsels

De 50 kunstwerken die torens en tempels tonen vormen het middelpunt van de speciale tentoonstelling Torens, tempels en bijzondere bouwsels; vastgelegd door W.O.J. Nieuwenkamp.

Torens, tempels en bijzondere bouwsels

Locatie
Edams Museum
Damplein 1 en 8
1135 BK Edam

Van moskeeën tot de kathedralen

De tentoonstelling is te zien in het Coopmanshuys, met onder meer kindertekeningen van Nieuwenkamp (St. Bavo, Haarlem) en zijn zelf-ontworpen uitkijktoren in Lunteren. Veel van de kunstwerken tonen de reislust van Nieuwenkamp en een verscheidenheid in bouwwerken: van moskeeën in Caïro tot de kathedraal van Canterbury, van Ransdorp tot Rouen en van het heiligdom Borobodoer tot het mausoleum Taj Mahal. In de tentoonstelling zie je torens in opbouw, maar ook bouwwerken in verval.

Bali en de bijna-ramp van de Speeltoren

Opmerkelijk is een aantal tekeningen van de Batoertempel op Bali. Het gehele tempelcomplex dreigde te worden verzwolgen door een lavastroom, maar de tempelpoort en een toren stonden nog overeind toen Nieuwenkamp het tempelcomplex jaren later opnieuw bezocht. Een mooiere parallel kan er niet getrokken worden met de gebeurtenis die heel Edam 50 jaar geleden in zijn greep hield: de bijna-ramp van de Speeltoren.

Torens, tempels en bijzondere bouwsels

Locatie
Edams Museum
Damplein 1 en 8
1135 BK Edam