Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tentoonstellingen

Speelse Ontmoetingen - Frans en Kilian de Jong

In het eerste weekend van maart vindt in WG Kunst de gezamenlijke presentatie plaats van het werk van Frans de Jong (1921-2010) en zijn kleinzoon Kilian de Jong. Een ontmoeting tussen 2 generaties kunstenaars, eigenwijs en speels, die elkaar vinden in een fantasierijk absurdisme. Te zien zijn grafiek, drukkunst, ruimtelijk werk, foto’s en video. Op vrijdag 1 maart 2024 is de opening met een openingswoord van Thomas Gravemaker en Marloes Mekenkamp.

Gratis entree

Speelse Ontmoetingen - Frans en Kilian de Jong

Data
zo 3 mrt13:00 - 17:00
Meer data
Locatie
Stichting WG-Kunst
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
1054 SP Amsterdam
toon in Google Maps

Speelse aanpak

Frans de Jong (1921-2010) werkte als drukker, typograaf en grafisch kunstenaar. In zijn werk onderzocht hij de artistieke mogelijkheden van de drukpers. Hij gebruikte vooral typografisch materiaal zoals letters, lijnen en ornamenten waaruit hij zijn prenten opbouwde. Deze speelse aanpak combineerde hij met de sjabloontechniek, waarbij hij vormen uit een papieren vel sneed waarvan vervolgens met behulp van de inktrol een afdruk werk gemaakt. Hij staat bekend om zijn kleurrijke, speelse prenten waarin vaak ook een maatschappijkritische laag te ontwarren valt, zoals in zijn protestprent 'Het stadhuis staat op de Dam'.

Beeldend werk

Kilian de Jong (1986) studeerde in 2016 af bij de opleiding Fine Arts aan de HKU. In zijn beeldend werk put hij inspiratie uit het dagelijkse leven: ‘Ik maak een wereld waarin ik leven geef aan dode objecten uit de natuur en het stadse leven. Dit doe ik onder andere door dode objecten te benaderen als personage.’ In zijn atelier in Maakgemeenschap De Hoop zet hij dit om in speelse, absurdistische en tragikomische beelden. Een steen, een paraplu of andere huishoudelijke objecten verschijnen als personages in zijn zelfgebouwde sets waarin de kunstenaar vaak ook zelf een rol speelt. In het werk van Kilian staat de vervreemding en vervorming van onze notie van alledaagsheid centraal, zowel in zijn installaties als in zijn foto- en filmopnames.

Data en tijden

zaterdag 2 maart13:00 - 17:00
zondag 3 maart13:00 - 17:00
Gratis entree

Speelse Ontmoetingen - Frans en Kilian de Jong

Data
zo 3 mrt13:00 - 17:00
Meer data
Locatie
Stichting WG-Kunst
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
1054 SP Amsterdam
toon in Google Maps