Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tentoonstellingen

Rijksmuseum viert jubileum tuintentoonstelling met Richard Long

Voor de tiende editie van de Rijksmuseumtuintentoonstelling is de Britse kunstenaar Richard Long uitgenodigd. Richard Long (1945) geldt als een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars ter wereld. Zijn werk bestaat uit subtiele ingrepen in het landschap dat hij verkent tijdens wandelingen, vaak op de meest afgelegen plekken ter wereld. Long vervaardigt voor het Rijksmuseum acht werken, waarvan zes nieuwe. Met vier werken in gras keert de kunstenaar in zekere zin terug naar het begin van zijn ruim 50-jarige carrière met A line made by walking (1967). 

Rijksmuseum viert jubileum tuintentoonstelling met Richard Long

Data
zondag 28 mei 2023 om 09:00
maandag 29 mei 2023 om 09:00
dinsdag 30 mei 2023 om 09:00
Meer data
Locatie
Rijksmuseum
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
toon in Google Maps

De wereld als atelier

Richard Longs atelier is de wereld, zijn instrument is de wandeling. Wandelingen markeren tijd en ruimte en definiëren de vorm van het landschap dat hij doorkruist. Tijdens die wandelingen is een groot deel van zijn oeuvre ontstaan: discrete ingrepen in de natuur, terloops vervaardigd tijdens tochten op uiteenlopende en vaak onherbergzame plekken. De sculpturen zijn schijnbaar eenvoudige interventies ter plaatse: het lopen van een patroon, het arrangeren van stenen, takken of ander natuurlijk en voorhanden materiaal. De krachtige vormen doen soms denken aan tekens uit oeroude beschavingen.

In de Rijksmuseumtuinen

In 1967 maakte Richard Long het iconische werk A Line Made by Walking, een rechte lijn in hoog gras ontstaan door steeds opnieuw heen en weer te lopen. Vier sculpturen die Richard Long voor het Rijksmuseum vervaardigt, volgen deze lijn. Het zijn elementaire, abstracte vormen in gras, afgezet door delen te maaien, andere juist te laten groeien. Geholpen door natuurlijke licht- en schaduwwerking wordt het contrast in de zomermaanden gaandeweg groter. Na verloop van tijd worden de kunstwerken weer in de omgeving opgenomen en verdwijnen. Foto's en teksten blijven dan de enige tastbare herinneringen, zoals voor veel van Longs werken geldt. 

Monumentale sculpturen en gekleurde stenen

Naast de werken���in gras, maakt Long twee sculpturen in de tuinen met maaskeien die door de rivier naar de monding in de Noordzee zijn vervoerd. Twee monumentale stenen sculpturen in het Rijksmuseum completeren de tentoonstelling. In de Voorhal zal een lange rivier van rode Indiase steen over het kenmerkende vloermozaïek van Cuypers meanderen, een variatie op een werk dat in 2021 in Jaipur ontstond. Terwijl een cirkel van verschillende gekleurde stenen in het hart van het atrium komt te liggen, waar het zich ook goed van bovenaf laat bekijken.

De Rijksmuseumtuinen zijn tot 18:00 uur toegankelijk en zijn rolstoeltoegankelijk.

Data en tijden

zondag 28 mei09:00
maandag 29 mei09:00
dinsdag 30 mei09:00

Rijksmuseum viert jubileum tuintentoonstelling met Richard Long

Data
zondag 28 mei 2023 om 09:00
maandag 29 mei 2023 om 09:00
dinsdag 30 mei 2023 om 09:00
Meer data
Locatie
Rijksmuseum
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam
toon in Google Maps