Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tentoonstellingen

Refresh Amsterdam #2: War & Conflict

Hoe bepaalt geweld uit het verleden je leven in het heden? Wat geef je door aan volgende generaties? In Refresh Amsterdam #2 zijn werken van twintig kunstenaars uit verschillende disciplines te zien, geselecteerd door middel van een open call. Met hun werk tonen zij hoe oorlogen en conflicten over de hele wereld en door de tijd heen een rol spelen in de stad Amsterdam. Refresh Amsterdam is een tweejaarlijkse, interdisciplinaire manifestatie rond Amsterdamse stadscultuur. In Amsterdam Museum aan de Amstel.

Refresh Amsterdam #2: War & Conflict

Data
ma 11 dec10:00 - 17:00
di 12 dec10:00 - 17:00
wo 13 dec10:00 - 17:00
Meer data
Locatie
Amsterdam Museum
Amstel 51
1018 EJ Amsterdam
toon in Google Maps
Kortingsacties
1+1 gratis
Toon je unieke QR-code bij de kassa en ontvang je tweede kaartje gratis bij je bezoek aan Amsterdam Museum. Meld je aan op de actiepagina om je QR-code te ontvangen.
Geldig tot 1-12-2023
Meer informatie

Deelnemende makers 

Deze tweede editie is georganiseerd samen met meer dan twintig Amsterdamse culturele instellingen, met het collectief We Sell Reality als hoofdpartner. Op diverse locaties is nog meer werk te zien van de hier getoonde makers en er is een wekelijks publieksprogramma van talks en performances verspreid door de stad.

De namen van de geselecteerde kunstenaars, soms in duo’s of als collectief, zijn Nasam Abboud & Yazan Maksoud & Roua Jafar, Kristina Benjocki, Marcel van den Berg, Luan Buleshkaj, Dina Danish, Ehsan Fardjadniya & Raul Balai, Tina Farifteh, Clinton Kabena, Ayşen Kaptanoğlu, Susanne Khalil Yusef, Gert Jan Kocken, Senka Milutinović, Vika Mitrichenko, Sithabile Mlotshwa, Pieter Paul Pothoven, Ratu R. Saraswati, Anika Schwarzlose & Elena Khurtova, Victor Sonna, Handan Tufan en We Sell Reality.  

Thema 'War & Conflict' 

Amsterdam is mede gevormd door oorlogen en de gevolgen daarvan. Zo is de stad al eeuwenlang een toevluchtsoord voor velen. Tegelijkertijd heeft Amsterdam zelf ook bijgedragen aan oorlog en onderdrukking op diverse plekken in de wereld. Dit samen resulteert in een grote diversiteit aan bewoners. Veel mensen dragen oorlog met zich mee, ook in Amsterdam.  

Te zien 

Alle werken in de tentoonstelling zijn nieuw of recent gemaakt. Zo ontleedt Tina Farifteh (Teheran, Iran, 1982) met haar audiovisuele installatie The Flood het idee van water als metafoor voor de mensen die elk jaar Europa proberen te bereiken via de Middellandse Zee en die met termen als ‘asieltsunami' of uitspraken als 'we worden overspoeld door migranten' worden geduid als bedreiging. 

Gert Jan Kocken (Ravenstein, Nederland, 1971) toont een grote versie van Depictions of Amsterdam, een archiefwerk samengesteld uit een reeks stadsplattegronden. Ze werden gebruikt in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals de 'stippenkaart' die de verspreiding van Joden over de stad weergeeft. 

Het digitale kunstwerk Momentary Lapse in Memory van Senka Milutinović is een interactieve omgeving gebaseerd op herinneringen van familie en vrienden van Milutinović rond de NAVO-bombardementen van 1999 op voormalig Joegoslavië. 

Partners 

Hoofdpartner van deze tweede editie is We Sell Reality, een kunstcollectief van gedocumenteerde en ongedocumenteerde makers. Daarnaast werkt het Amsterdam Museum voor Refresh Amsterdam #2 nauw samen met toonaangevende instellingen voor kunst en cultuur verspreid door Amsterdam: AGA LAB, de Appel, CBK Zuidoost, Framer Framed, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Kriterion, Melkweg Expo, Openbare Bibliotheek Amsterdam, OSCAM, Pakhuis de Zwijger, Paradiso, P/////AKT, Podium Mozaïek, Rijksakademie van beeldende kunsten, ROZENSTRAAT �� a rose is a rose is a rose, Sexyland World, Stichting NDSM-werf, The Black Archives, Tolhuistuin en W139. 

Diverse locaties 

Gedurende de looptijd van Refresh Amsterdam #2 zijn op diverse locaties in de stad werken van de geselecteerde makers te zien, zoals het tweede deel van Clinton Kabena��s installatie Landed Rock (2022) op de NDSM-werf, het neonkunstwerk Bidnan3eesh – بدنا نعيش (WE WANT TO LIVE) (2022) van Susanne Khalil Yusef bij OBA Oosterdok en de installatie Overtoom 274 (2023) van Pieter Paul Pothoven bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG).  

Data en tijden

maandag 11 december10:00 - 17:00
dinsdag 12 december10:00 - 17:00
woensdag 13 december10:00 - 17:00

Refresh Amsterdam #2: War & Conflict

Data
ma 11 dec10:00 - 17:00
di 12 dec10:00 - 17:00
wo 13 dec10:00 - 17:00
Meer data
Locatie
Amsterdam Museum
Amstel 51
1018 EJ Amsterdam
toon in Google Maps
Kortingsacties
1+1 gratis
Toon je unieke QR-code bij de kassa en ontvang je tweede kaartje gratis bij je bezoek aan Amsterdam Museum. Meld je aan op de actiepagina om je QR-code te ontvangen.
Geldig tot 1-12-2023
Meer informatie