Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Tentoonstellingen

Première expositie A Bear in the Backyard van Zilveren Camera winnaar David Hup

Op vrijdag 17 maart opent de solo-expositie ‘A Bear in the Backyard’ van prijswinnende fotograaf David Hup – wederom een prachtige primeur in Atelier K84 aan de Keizersgracht in Amsterdam. Want voor het eerst is David’s van origine documentair-journalistiek werk - tot nu toe gedeeld via magazines en artikelen - in een expositie te bewonderen. Uit duizenden beelden is een serie krachtige werken geselecteerd die zijn boodschap het beste overbrengt, gepresenteerd op de wanden van Atelier K84. Zoals gebruikelijk bij Atelier K84 zal David Hup tijdens de openingstijden altijd zelf in de kunstruimte aanwezig zijn.

Première expositie A Bear in the Backyard van Zilveren Camera winnaar David Hup

Speeldata
vrijdag 24 maart 2023 om 12:00
zaterdag 25 maart 2023 om 12:00
vrijdag 31 maart 2023 om 12:00
Meer data

David Hup’s fotografie

heeft als belangrijkste doel om bewustwording te creëren voor onze impact op de natuur en een duurzame basis tot co-extinctie te vinden. Deze thematiek komt samen in het project ‘A Bear in the Backyard’ waar hij al vijf jaar mee bezig is. Het project illustreert de voortdurende strijd van het leven met beren in Roemenië. Hoe gaan beren en mensen met elkaar om? Bedreigt de beer de mens of is het juist andersom? ‘A Bear in the Backyard’ kan gezien worden als een absurde metafoor waarin veel parallellen getrokken kunnen worden naar onze eigen omgeving.

A Bear in the Backyard. Het fascinerende verhaal van ‘A Bear in the Backyard’ laat zien hoe mens en dier samen leven in één van de laatste stukjes in Europa waar nog echte wildernis te vinden is: Transsylvanië in centraal Roemenië. Hier leven zo’n zesduizend beren, meer dan de helft van de Europese populatie. Dit iconische dier is al eeuwenlang verweven met de Roemeense culturele identiteit. Naast bewondering voor deze dieren ontstaan er echter steeds meer problemen. Door een continue inkrimping van hun habitat en een tekort aan voedsel worden beren gedwongen steeds vaker vanuit de oerbossen af te dalen naar de bewoonde wereld. David Hup biedt met dit project een uniek perspectief op het delicate evenwicht tussen mens en natuur in de moderne samenleving.

David Hup. Opgegroeid in een dichtbevolkte buurt in Amsterdam is David Hup (1995) van jongs af aan geboeid door het spanningsveld tussen mens en dier. Vanuit deze fascinatie onderzoekt hij hoe we omgaan met de natuur en hoe onze aanwezigheid ecosystemen beïnvloedt. David gebruikt hierbij fotografie om verhalen te documenteren en te illustreren. Met zijn documentair-journalistieke aanpak legt hij de natuurlijke momenten van zijn onderwerpen op een ongedwongen manier vast.

David’s werk is verschenen in nationale en internationale media zoals NRC Handelsblad, Het Parool, BBC Wildlife Magazine en The Guardian. Ook weet zijn werk prijzen te winnen waaronder de Zilveren Camera 2020 (3e prijs) en 2022 (1e prijs), Nature Photographer of the Year en European Wildlife of the Year.

Data en tijden
vrijdag 24 maart12:00
zaterdag 25 maart12:00
vrijdag 31 maart12:00

Première expositie A Bear in the Backyard van Zilveren Camera winnaar David Hup

Speeldata
vrijdag 24 maart 2023 om 12:00
zaterdag 25 maart 2023 om 12:00
vrijdag 31 maart 2023 om 12:00
Meer data