Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Tentoonstellingen

Pérez Siquier – Kleuren en contrasten van Spanje

In het voorjaar van 2023 presenteert Huis Marseille een retrospectief van de Spaanse fotograaf Carlos Pérez Siquier (1930-2021). Pérez Siquier bekleedde een sleutelpositie in de Spaanse fotografie, eerst door zijn neorealistische werken in zwart-wit en later als pionier van de kleurenfotografie. Hij werd gezien als een buitenstaander in de Spaanse fotografie, omdat hij zijn hele loopbaan bleef wonen en werken in zijn geboortestad Almería, een perifeer gelegen kustplaats in het zuidoosten van het Iberisch schiereiland.

Pérez Siquier – Kleuren en contrasten van Spanje

Speeldata
donderdag 30 maart 2023 om 10:00
vrijdag 31 maart 2023 om 10:00
zaterdag 1 april 2023 om 10:00
Meer data
Locatie
Huis Marseille, Museum voor Fotografie
Keizersgracht 401
1016 EK Amsterdam

Over het werk van Carlos Pérez Siquier

Het werk van Carlos Pérez Siquier wordt sterk gekenmerkt door spontaniteit, interesse in de menselijke conditie, ironie en een besef van de kracht van de fotografische blik. Zijn oeuvre deelt zijn verwondering over het dagelijks leven. De tentoonstelling geeft een overzicht van zijn belangrijkste series, gemaakt tussen 1957 en 2018: van zijn vroegste werk in zwart-wit, gekenmerkt door scherpe maatschappijkritiek, tot zijn latere series in kleur, die Spanje in de naoorlogse jaren van het Franco-regime laten zien , een periode waarin een ogenschijnlijk vrije, moderne consumptiemaatschappij begon te ontstaan. Ook latere series, waarin de scherpe contrasten uit zijn beginjaren plaatsmaken voor meer poëtisch, introspectief werk, zijn in de tentoonstelling opgenomen. Tickets voor deze tentoonstelling koop je via de ticketlink.

Focussen op La Chanca

Een van de meest opvallende kenmerken van Carlos Pérez Siquier is zijn status als 'perifere' kunstenaar. Hij verhuisde nooit naar een van de belangrijkste artistieke centra van Spanje, zoals Barcelona of Madrid, maar bleef zijn hele leven wonen en werken in zijn geboortestad Almería. In zijn vroegste series vormt een arme arbeidersbuurt van deze stad, een wijk die bekend staat als La Chanca, een terugkerend onderwerp. Pérez Siquier had grote bewondering voor de geest van zijn bewoners en wilde hun waardigheid, hun manier van leven en hun sociale interactie vastleggen, die dateerden van vóór de massale migratie van mensen van het straatarme platteland naar de arbeiderswijken van de grotere Spaanse steden. Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling wordt gevormd door Pérez Siquiers fotoreportage La Chanca , een serie waarin hij – eerst in zwart-wit, later in kleur – met openhartige fotografie de identiteit van het gebied vastlegt, onder en voorbij de verpaupering. en verwaarlozing. Hij geeft de mensen van La Chanca een eigen stem en introduceert een nieuw element in het neorealistische genre: gevoel voor humor.

Een pionier op het gebied van kleurenfotografie

Een ander belangrijk thema in de tentoonstelling is het kleurgebruik. In de jaren zestig stapte Pérez Siquier over op kleurenfilm en produceerde intense, sterk contrasterende beelden. Zijn werk weerspiegelt het kitscherige idioom van de consumptiemaatschappij die ontstond door de opkomst van het massatoerisme langs de Middellandse Zeekust. Pérez Siquier observeert dit fenomeen met een mengeling van interesse en verbazing. Hij gebruikt kleur voor het eerst om La Chanca te documenteren, in de reeksen La Chanca en color (1956-1965) en Informalismos (1965). De serie La Playa (1972-1980), waarin hij inzoomt op de golf toeristen die de stranden van Almería en de rest van de Spaanse Middellandse Zeekust bestormen, bezegelde Pérez Siquiers reputatie als pionier van kleurenfotografie – een medium die tot dan toe weinig artistiek respect genoten.

Collectiepresentatie: Coco Capitán

Samen met de overzichtstentoonstelling van het werk van Pérez Siquier toont Huis Marseille een selectie uit de eigen collectie van de Spaanse kunstenaar Coco Capitán, die zowel met haar autonome werk als met haar werk in opdracht internationaal bekendheid geniet. In haar fotografisch werk richt Capitán zich op het alledaagse, waarbij ze de vreemdheid en pracht belicht die zo vaak over het hoofd wordt gezien, en 'de kijker actief betrekt als onderdeel van haar visuele dialoog met de ervaring van verbondenheid die is ingebed in het proces van kijken', aldus haar galerij Maximiliaan Willem. In die zin kan het werk van Capitán worden gezien als een eigentijdse tegenhanger van het werk van Pérez Siquier.

Data en tijden
woensdag 29 maart10:00
donderdag 30 maart10:00
vrijdag 31 maart10:00

Pérez Siquier – Kleuren en contrasten van Spanje

Speeldata
donderdag 30 maart 2023 om 10:00
vrijdag 31 maart 2023 om 10:00
zaterdag 1 april 2023 om 10:00
Meer data
Locatie
Huis Marseille, Museum voor Fotografie
Keizersgracht 401
1016 EK Amsterdam