Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tentoonstellingen

Foam x KLABU: Strength Away From Home

Foam presenteert met trots de tentoonstelling Strength Away From Home in de openbare ruimte op het Mercatorplein in Amsterdam West. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met KLABU, een Amsterdamse non-profitorganisatie die vluchtelingen via sport ondersteunt. Strength Away From Home wordt getoond in het kader van de Wereldvluchtelingenweek en reflecteert op de moed en veerkracht van de miljoenen vluchtelingen wereldwijd die gedwongen zijn hun vertrouwde omgeving te verlaten en een nieuw leven op te bouwen ver van huis. Olakunle's portretten gaan voorbij aan stereotypes en verschuiven het narratief rondom vluchtelingen, waardoor hun persoonlijke stem wordt versterkt.

Gratis entree

Foam x KLABU: Strength Away From Home

Data
vr 21 jun11:00 - 18:00
za 22 jun11:00 - 18:00
zo 23 jun11:00 - 18:00
Meer data
Locatie
Mercatorplein Foam Galerie
Mercatorplein 1
1056 CL Amsterdam

Strength Away From Home

Het afgelopen decennium heeft Foam zich gericht op het adresseren van de huidige realiteit van migratie door middel van fotografie. In een wereld die meer versplinterd is dan ooit tevoren, is verbondenheid en community ongekend belangrijk. Met de tentoonstelling Strength Away From Home belicht Foam, in samenwerking met KLABU, visuele verhalen vanuit verschillende perspectieven.

KLABU bouwt clubhuizen in vluchtelingenkampen in landen zoals Kenia, Bangladesh, Griekenland, Brazilië, en dichter bij huis, in Ter Apel en in Amsterdam op de Haarlemmerdijk, waarin vluchtelingen en lokale gemeenschappen samen worden gebracht. Sinds de oprichting van KLABU in 2019 is fotograaf Coco Olakunle nauw betrokken bij de organisatie. In haar werk legt ze de KLABU-gemeenschap in vluchtelingenkampen als Kalobeyei (Kenia) en op Lesbos (Griekenland) in hun kracht vast. Door nauw samen te werken met de geportretteerden geeft ze hen controle over hun eigen representatie. Als autodidactische beeldmaker verkent Olakunle maatschappelijke vraagstukken en onderzoekt zij via haar werk de rol van fotografie hierin.

Unity Day voor Wereldvluchtelingenweek 2024

De tentoonstelling Strength Away From Home wordt gepresenteerd tijdens Wereldvluchtelingenweek (17-23 juni). Op zaterdag 22 juni (van 13.00-18.00 uur) worden vluchtelingen, andere nieuwkomers en lokale Amsterdammers hartelijk uitgenodigd om samen te komen op het Mercatorplein voor een feestelijke middag.

Door middel van fotografieworkshops door kunstenaar Coco Olakunle, sportactiviteiten waarbij professionele atleten betrokken zijn, eten, drinken en muziek, wordt er ruimte gemaakt voor nieuwe ontmoetingen en een gelijk speelveld voor iedereen gecreëerd. Met dit evenement willen Foam en KLABU expliciet ruimte bieden om de bijdrage van vluchtelingen en migranten aan onze stad en samenleving te vieren.

Data en tijden

donderdag 20 juni11:00 - 21:00
vrijdag 21 juni11:00 - 18:00
zaterdag 22 juni11:00 - 18:00
Gratis entree

Foam x KLABU: Strength Away From Home

Data
vr 21 jun11:00 - 18:00
za 22 jun11:00 - 18:00
zo 23 jun11:00 - 18:00
Meer data
Locatie
Mercatorplein Foam Galerie
Mercatorplein 1
1056 CL Amsterdam