Famiri Familie. Surinaams-Amsterdamse verhalen vanaf 1611
De tentoonstelling 'Famiri Familie' vertelt de gezamenlijke en tegelijkertijd pijnlijke geschiedenis van Amsterdam en Suriname aan de hand van trans-Atlantische familieverhalen. De tentoonstelling toont het resultaat van onderzoek in het Nationaal Archief Suriname en het Stadsarchief Amsterdam.
Famiri Familie. Surinaams-Amsterdamse verhalen vanaf 1611
De band tussen Suriname en Amsterdam
Vanaf de vroege zeventiende eeuw zijn Suriname en Amsterdam nauw met elkaar verbonden. Door kolonisatie, slavernij en uitbuiting. Maar ook door trans-Atlantische persoonlijke- en familiebanden. Van juli 2023 tot juli 2024 worden een jaar lang de geschiedenis en de gevolgen van de slavernij herdacht. Met de tentoonstelling Famiri Familie dragen het Stadsarchief Amsterdam en het Nationaal Archief Suriname bij aan deze herdenking. Er worden nieuwe verhalen verteld en er is ruimte om samen te komen, zelf op onderzoek uit te gaan en geschiedenissen uit te wisselen.
Famiri Familie geeft een gezicht aan een grotere geschiedenis. Familieverhalen bieden een blik op onderlinge relaties en het dagelijks leven van families aan beide kanten van de oceaan. De wreedheid van de slavernij tekent deze geschiedenissen, maar de tentoonstelling biedt ook een podium voor de vindingrijkheid, veerkracht en overlevingskracht die uit deze familieverhalen spreken.
De verhalen zijn opgespoord door het Stadsarchief Amsterdam en het Nationaal Archief Suriname. De onderzoekers zochten hiervoor in de collecties van deze archieven, en in collecties van particulieren. Ook putten zij uit de orale traditie, waarin belangrijke gebeurtenissen van generatie op generatie worden doorverteld.
De tentoonstelling bestaat uit acht verhalen ondersteund door audiofragmenten. Ook is er een minidocumentaire te zien van Surinaamse en Nederlandse filmmakers over de Koloniale Wereldtentoonstelling in Amsterdam in 1883 en de familiegeschiedenissen die daarmee verbonden zijn.
De tentoonstellingsteksten zijn ook te beluisteren in Sranantongo. De tentoonstelling is op verschillende plekken gratis te bezoeken:
Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32, Amsterdam: 29 juni 2023 t/m 14 januari 2024
Cultureel Educatief Centrum, Bijlmerdreef 1289, Amsterdam: 6 juli t/m 17 september 2023
Nationaal Archief Suriname, Jaggernath Lachmonstraat 174: 30 juni 2023 t/m 31 oktober 2023
Data en tijden
donderdag 28 september | 10:00 - 17:00 |
vrijdag 29 september | 10:00 - 17:00 |
zaterdag 30 september | 12:00 - 17:00 |
Famiri Familie. Surinaams-Amsterdamse verhalen vanaf 1611
Vergelijkbaar in Amsterdam
Wie danst is vrij. Clubcultuur in Amsterdam 1980-nu
Widline Cadet – Take This with You / Pran sa avèk ou
Enveloped In You
Oog in oog. De mensen achter mummieportretten
'Defining Moments' 40 jaar dance in Our House
Gilleam Trapenberg | Currents
Solo-expositie Reflections /a visual journey
Menno Pasveer: An Ode to Felling Trees
INHEEMSE DROMEN II Soevereiniteit
Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder