Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tentoonstellingen

Expositie Commentaire Composé (on a few rules of the grammar of painting)

'Commentaire Composé' is een groepstentoonstelling dat zich specifiek op schilderkunst concentreert. De expositie vindt plaats van 8 t/m 10 december bij galerie De Bouwput in Amsterdam-West. Deelnemende kunstenaars: Adelheid De Witte, Babs Bleeker, Frans van Tartwijk, Jean-Philippe Rousset, Lisette Schumacher, Sander van Noort, Stephanie Jansen en Wilhelm Neusser. Curator: Jean-Philippe Paumier

Expositie Commentaire Composé (on a few rules of the grammar of painting)

Data
zo 10 dec12:00 - 18:00
Locatie
De Bouwput
Ferdinand Huyckstraat 74
1061 HW Amsterdam

‘Commentaire composé’

‘Commentaire composé’ is een tentoonstellingsproject dat zich specifiek op schilderkunst concentreert. Voor dit project heeft curator Jean-Philippe Paumier 10 kunstenaars uitgenodigd die ieder op zijn / haar eigen wijze een persoonlijke beeldtaal heeft ontwikkeld, een herkenbare ‘maniera’ binnen de grenzen van een bepaald medium. ‘Commentaire composé’ is een intuitieve zoektocht naar correspondenties, variaties en gelijkenissen tussen deze verschillende beeldtalen. ‘Commentaire composé’ streeft ernaar om een onderliggende visuele grammatica zichtbaar te maken die een band schept tussen deze kunstenaars.

De meeste kunstenaars van ‘Commentaire composé’ beperken zich niet tot éen medium: ze zijn niet uitsluitend schilders en experimenteren ook graag met andere technieken. In het kader van dit project ligt de focus echter op hun moedertaal ‘schilderen’. Onder dit begrip bieden de kunstenaars van ‘Commentaire composé’ een breed spectrum van stijlen, invloeden en aannames die ze allemaal anders doch complementaire maakt. ‘Commentaire composé’ nodigt de kijker uit om met een vergelijkende blik naar de hele samenstelling te kijken en aandacht te schenken aan terugkerende akkoorden, accenten en klankvelden die zich over de hele tentoonstelling ontplooien.

In het Frans is een commentaire composé een tekstanalyse, een opdracht waarbij er naar de structuur en de verschillende componenten van een bepaalde tekst wordt gekeken, om eraf te leiden hoe zo’n tekst precies in elkaar zit en onderbouwd is. Door zo’n structuuranalyse te onderzoeken kunnen in principe de stilistische kenmerken van de tekst en zijn innerlijke logica duidelijk worden gemaakt. Deze analytische werkwijze staat toe om algemeen inhoudelijlke conclusies te trekken over de betekenis van de tekst en het standpunt waaruit het geschreven wordt. Dit tentoonstellingsproject berust op het postulaat dat er van deze methode een mogelijke toepasbaar equivalent bestaat voor de beeldtaal : een soort visuele ontleding

‘Commentaire composé’ is geen hardcore theorie maar eerder bedacht als een empirische methode die een gerichte invalshoek biedt op het waarnemen en waarderen van kunstwerken : hoe ze geordend kunnen worden onder enkele basisprincipes. ‘Commentaire composé’ pleit voor een alternatieve manier van kijken en suggereert dat er een overdwarse houding aangenomen kan worden om een diepere betekenislaag te bereiken tussen de kunstwerken in. Wat ‘Commentaire composé’ als samenstelling de kijker uiteindelijk mee wilt geven is het ervaren van een originele akoestiek waarin de kunstwerken van deze getalenteerde schilders op hun best kunnen resoneren.

Expositie Commentaire Composé (on a few rules of the grammar of painting)

Data
zo 10 dec12:00 - 18:00
Locatie
De Bouwput
Ferdinand Huyckstraat 74
1061 HW Amsterdam