En toch zal ik
Maak kennis met het leven en werk van de 19e eeuwse schrijver en abolitionist Marten Douwes Teenstra (1795 -1864) die zich in zijn boeken kritisch uitsprak tegen de slavernij en pleitte voor afschaffing.
En toch zal ik
Getuige
Marten Douwes Teenstra werkte van 1825 tot 1834 als ambtenaar in Zuid-Afrika, op Java en in Suriname. Hij beschreef in detail de gruwelijke behandeling van de tot slaafgemaakten, waarvan hij zelf getuige was. Na zijn terugkeer naar Nederland in 1834 schreef hij brieven aan het Parliament, waarin hij fel pleitte voor de afschaffing van de slavernij. In 1864 overleed hij, een jaar na de wettelijke afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Antillen.
Abolitionist
Teenstra gold in zijn tijd als één van de belangrijkste Nederlandse abolitionisten, maar is in latere periodes in de vergetelheid geraakt. De expositie En toch zal ik werd gemaakt door Stichting Ulrum 1834, op basis van het gelijknamige boek van Jaap Tuma. Het Multatuli Huis helpt graag mee het werk van deze belangrijke schrijver ook buiten Groningen meer bekendheid te geven. Vandaar dat de tentoonstelling tijdelijk bij ons te zien is.
Data en tijden
vrijdag 29 september | 10:00 - 17:00 |
zaterdag 30 september | 12:00 - 17:00 |
En toch zal ik
Vergelijkbaar in Amsterdam
Gilleam Trapenberg | Currents
A Play of Light and Shadow door Ara Güler
Tentoonstelling Amsterdam is crumbling
The Messyverse Exhibition
Famiri Familie. Surinaams-Amsterdamse verhalen vanaf 1611
Variétés. Fotografie en avant-garde
Widline Cadet – Take This with You / Pran sa avèk ou
Solo-expositie Reflections /a visual journey
Menno Pasveer: An Ode to Felling Trees
INHEEMSE DROMEN II Soevereiniteit