Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tentoonstellingen

Een Lekkere Dood – wat eten we bij rouw en herinnering?

We eten en drinken wat af als we rouwen. Nederland heeft een rijke traditie op het gebied van rouwkost en ook nu is er volop ontwikkeling als het gaat om koffietafels en rouwmaaltijden. Museum Tot Zover organiseert een expositie over eetcultuur en het grote afscheid. Er is prachtige kunst en veel informatie over oude tradities en hedendaagse gebruiken. En er is eerherstel voor de cake.

Een Lekkere Dood – wat eten we bij rouw en herinnering?

Data
zo 24 sep11:00 - 17:00
wo 27 sep11:00 - 17:00
do 28 sep11:00 - 17:00
Meer data
Locatie
Museum Tot Zover
Kruislaan 124
1097 GA Amsterdam

Koffie, cake, bitterballen of halva

Het belang van eten en drinken tijdens rouw kan niet worden overschat. Het geeft verkwikking bij verdriet en helpt omgaan met de dood. Voedsel geeft energie en troost. Het schept zelfs een klein moment van genot, over de grenzen van de pijn heen. Er kleven ook herinneringen aan. Bepaalde gerechten, smaken of geuren kunnen je nog jaren later laten terugdenken aan gestorven dierbaren: “Dat vond zij zo lekker.”

Er is meer tussen cake en koffie

Eten bij het afscheid is van alle tijden. Denk aan de krakelingen, het loofbier en de koffietafels. Samen eten zorgt voor verbinding, bijvoorbeeld tijdens een uitvaart. Wat je dan eet verschilt van persoon tot persoon en verandert mee met de tijd. De bitterbal wordt steeds meer gesignaleerd in de koffiekamers, maar de cake blijft onverminderd populair. De winnaar van de Grote Uitvaartcaketest heeft een ereplaats in de tentoonstelling.

Een Lekkere Dood laat zien, horen, ruiken én proeven hoe voedsel op allerlei momenten rondom de dood een rol speelt. Wist je dat er nog best vaak eten mee gaat in de kist? Er is documentaire fotografie in de expositie en de eetthematiek is verweven door de vaste museumpresentatie. Het museum toont bovendien een uitgebreide collectie oude en nieuwe rouwserviezen, én je kunt ruiken aan geuren die horen bij rouwen en begraven.

Een keur aan hedendaagse kunstenaars werkte mee. Van Remy Jungerman is een indringende video te zien en Narges Mohammadi maakte een muur van halva. In de tuin staat een fontein; het is een monument voor koffie en cake, van Peer Vink. Culinair historicus en filmmaker Kiriko Mechanicus maakte zeven video’s over culinaire rouwgebruiken. Voor de audiotour strikte het museum Petra Possel (Mangiare!).

Data en tijden

zaterdag 23 september11:00 - 17:00
zondag 24 september11:00 - 17:00
woensdag 27 september11:00 - 17:00

Een Lekkere Dood – wat eten we bij rouw en herinnering?

Data
zo 24 sep11:00 - 17:00
wo 27 sep11:00 - 17:00
do 28 sep11:00 - 17:00
Meer data
Locatie
Museum Tot Zover
Kruislaan 124
1097 GA Amsterdam