De eeuw van Juliana
Aan de vooravond van het 75-jarig jubileum van haar inhuldiging als Koningin der Nederlanden, presenteert De Nieuwe Kerk Amsterdam een tentoonstelling over Juliana en haar bijzondere koningschap. De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen is een meerstemmige biografie over een geliefde koningin. Een veelbewogen eeuw wordt gespiegeld aan haar persoonlijkheid en haar idealen. Juliana wordt vaak getypeerd als ‘vorstin naast de rode loper’, eigenzinnig en wars van protocol. Geliefd om haar eenvoud en menselijkheid.
De eeuw van Juliana
Vorstin naast de rode loper, eigenzinnig en wars van protocol
Geliefd om haar eenvoud en menselijkheid. Maar zij was ook staatshoofd in een eeuw die werd getekend door ongekende tegenslagen én spectaculaire voorspoed.
Het jubileum van de inhuldiging is de aanleiding om anno 2022 terug te blikken. De generatie die haar persoonlijk heeft meegemaakt ontmoet een generatie voor wie zij bovenal een historische figuur is. Samen kijken ze terug op haar veelbewogen leven. Juliana wilde – en dat weten we dankzij interviews – een moderne vorstin zijn en verbinden. Een keur van historici en experts, onder wie biografen van toen en nu, hebben over haar geschreven. De tentoonstelling geeft context en beoogt een compleet en ook persoonlijk beeld te geven van deze opmerkelijke vorstin.
De roerige wereld van de twintigste eeuw
Juliana’s regeerperiode (1948–80) stond in het teken van herstel en verandering. Van de naoorlogse wederopbouw, de onafhankelijkheid van Indonesië en Suriname en de Koude Oorlog tot de komst van grote groepen gastarbeiders, de AOW, echtscheidingen en secularisatie.
In de eeuw van Juliana raakte Nederland in een stroomversnelling. De tentoonstelling zet ons land en haar persoon naast elkaar met bekende en onbekende ooggetuigen die hun herinneringen aan Juliana delen in beeld en geluid.
Door de ogen van onder meer Noraly Beyer, Elsbeth Etty, Kathleen Ferrier, Herman Pleij en Paul Rem leren we de jonge prinses kennen op weg naar volwassenheid en zien we haar uitgroeien tot een standvastig staatshoofd in de roerige wereld van de twintigste eeuw.
Koninklijke tentoonstellingen
Eén keer in de tien jaar pakt De Nieuwe Kerk uit met een koninklijke tentoonstelling. Eerdere presentaties waren Ja, ik wil! (2002) over koninklijke huwelijken en Ingehuldigd! (2013) over de Oranjes en De Nieuwe Kerk.
Wil je meer weten over de tentoonstelling ga naar de website van de Nieuwe Kerk.
Gratis toegang Julianadorpers
Vanaf zaterdag 14 januari tot en met zondag 5 februari kunnen inwoners van Julianadorp de tentoonstelling gratis betreden; zij krijgen op vertoon van hun woonadres in deze badplaats gratis toegang. Dit mag in de vorm van een officiële envelop of brief waarop adres en naam vermeld staan.
zaterdag 25 maart | 10:00 |
zondag 26 maart | 10:00 |
maandag 27 maart | 10:00 |