Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Tentoonstellingen

Amsterdam, dag en nacht

Tijdelijke tentoonstelling 'Amsterdam, dag en nacht': werk van Arie Schippers in samenwerking met Stichting Tim Killiam. De jury van de Tim Killiam Prijs heeft Arie Schippers gekozen als winnaar van de allereerste editie van de prijs.

Amsterdam, dag en nacht

Locatie
Grachtenmuseum Amsterdam
Herengracht 386
1016 CJ Amsterdam
toon in Google Maps

Arie Schippers

Schippers (1952) schilderde de 34 Amsterdamse stadsgezichten in Amsterdam, dag en nacht in de jaren 1994-2006. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte hij ook enkele nieuwe werken. In 1977 won Schippers de Prix de Rome voor schilderkunst en in 2016 de Sacha Tanja Penning. Daarnaast werkt hij als beeldhouwer en maakte onder andere Long Walk to Freedom (2012), het monument voor Nelson Mandela in Den Haag.

Amsterdamse stadsgezichten

Jarenlang trok Arie Schippers met zijn busje door Amsterdam en schilderde hij honderden stadgezichten. De meeste in de buitenwijken en aan de randen van de stad, een paar in het centrum. ‘Het centrum is van Breitner’ zegt hij zelf. Hij schildert alles wat hij ziet: een invalidekarretje, containers, logo’s op gebouwen, vrachtwagens die vreemd parkeergedrag vertonen, bushokjes: het mag er allemaal zijn.

Tim Killiam Prijs

De Tim Killiam Prijs is een initiatief van Stichting Tim Killiam, die de nalatenschap beheert van de gelijknamige architect, tekenaar en fotograaf (1947-2014). Hij was onder andere bedenker en uitgever van de Amsterdamse Grachtengids. De prijs is bedoeld voor makers die een originele of waardevolle bijdrage leveren aan het beeld van de stad Amsterdam.

Amsterdam, dag en nacht

Locatie
Grachtenmuseum Amsterdam
Herengracht 386
1016 CJ Amsterdam
toon in Google Maps