Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Events

Zus ‘n Zo Festival Leest XL Zus ‘n Zo

Tijdens deze XL editie zijn twee speciale gasten uitgenodigd om voor te lezen uit het boek Our Sister Killjoy van Ama Ata Aidoo: Ebissé Wakjira-Rouw en Whitney Krens. Hosts Mojdeh Feili en Rachel Rumai Diaz gaan in gesprek met Ebissé en Whitney over hun eigen verbindingen met het boek, het verschil tussen feminisme in Afrika en in het Westen, en de effecten van postkolonialisme op vrouwen van de Afrikaanse Diaspora. Met als muzikaal intermezzo: Bahghi! Kom naar Bijlmer Parktheater om hier bij te zijn.

Zus ‘n Zo Festival Leest XL Zus ‘n Zo

Data
za 16 mrt20:00 - 21:30
Locatie
Bijlmer Parktheater
Anton de Komplein 240
1102 DR Amsterdam
toon in Google Maps
Contact
Volg ons

Over feminisme in de breedste zin het van woord

De voorleesclub is voor iedereen die geïnteresseerd is in boeken die geschreven zijn door vrouwen van kleur en feministische auteurs. Van fictieve romans over dystopische werelden, tot poëzie en non-fictie over familiegeschiedenis, bij Zus ‘n Zo Leest worden verschillende genres en thema’s besproken die relevant zijn voor vrouwen en non-binaire mensen van kleur. 

Over het boek Our Sister KilljoyOur Sister Killjoy gaat over een jonge Afrikaanse vrouw genaamd Sissie, die naar Europa gaat om zichzelf "te verbeteren" met Europees onderwijs, zoals beschreven door haar Afrikaanse tegenhangers. Sissie observeert de andere Afrikanen die zijn geëmigreerd om onderwijs te krijgen en door het verlangen naar een beter leven in Europa, en beschouwt hen als ‘sellouts’ die hun cultuur en hun moederland zijn vergeten. Aidoo gaat in op de effecten van het postkolonialisme en hoe de tradities en gedachten van de kolonisator in de hoofden van de gekoloniseerde worden ingeprent.

Speciale gasten: Ebissé Wakjira-Rouw, Whitney Krens en Bahghi Ebissé

Wakjira-Rouw is redacteur, podcaster en beleidsadviseur. Ze is medeoprichter van Dipsaus: een podcast, online magazine en talentontwikkelings platform. Ze werkte als non-fictieredacteur bij Uitgeverij AUP en is samensteller van de bloemlezing Zwart: Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen. Ze is als redactielid betrokken bij Winternachten, internationaal literatuurfestival in Den Haag en zat in de jury van de AKO Caine Prize for African Writing 2020.

Whitney Krens is cultureel analist met een achtergrond in Engelse literatuur. Zij is gespecialiseerd in dekolonisatie, emancipatie en intersectioneel feminisme.

Bahghi is singer-songwriter, muzikant en producer, geboren en getogen in Amsterdam in een Eritrees huishouden. Haar livedebuutalbum All One ft. Rory Ronde & Ronald Snijders kwam uit op 11 november 2022. 

Over Mojdeh Feili

De host studeerde ‘English Literature in a Visual Culture’ met een specialisatie gericht op Amerikaanse literatuur van rond de tweede feministische golf en de seksuele revolutie. Inmiddels is die actief als schrijver, redacteur, programmamaker en boekrecensent. Ze schreef eerder al voor Het Parool, Dipsaus, Lilith Magazine en OneWorld. Ook verschenen Mojdehs bijdrages in de bundels ‘De Goede Immigrant’ en ‘Damn Horny’. 

Over Zus ‘n Zo

Zus ‘n Zo is een literair platform voor intersectioneel feminisme dat het werk van vrouwen en gender-nonconforming mensen centraal stelt en toegankelijk maakt voor een breed publiek. Met het platform wil Zus 'n Zo intersectioneel feministische literatuur onder de aandacht brengen: we schijnen ons licht op de verhalen en stemmen van feministische schrijvers van kleur.

Wil je meer weten over het festival Zus 'n Zo bezoek de website voor meer informatie.

Zus ‘n Zo Festival Leest XL Zus ‘n Zo

Data
za 16 mrt20:00 - 21:30
Locatie
Bijlmer Parktheater
Anton de Komplein 240
1102 DR Amsterdam
toon in Google Maps
Contact
Volg ons