Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Events

Vincent op Vrijdag x hiphophuis

Op vrijdag 31 maart presenteert het Van Gogh Museum samen met het Rotterdamse hiphophuis een speciale editie van Vincent op Vrijdag met onder meer muziek van dj Rob Manga, een exclusieve vertoning van de film Pariah (2011) en een dance battle tussen het Amsterdamse Ghetto Funk Collective en het Rotterdamse XGEN.

Vincent op Vrijdag x hiphophuis

Speeldata
vrijdag 31 maart 2023 om 19:00
Locatie
Van Gogh Museum
Museumplein 6
1071 DJ Amsterdam

Familiebanden

Van Gogh was waarschijnlijk niet de schilder geworden zoals wij hem kennen zonder de keuzes die zijn broer Theo, schoonzus Jo en gelijknamige neef Vincent maakten. De tijdelijke tentoonstelling Kiezen voor Vincent. Portret van een familiegeschiedenis vertelt een persoonlijk verhaal door de ogen van Vincent van Gogh en zijn familie. Dat verhaal heeft ook een universele dimensie: de onvoorwaardelijke steun van familie en een kleine voorhoede spelen vaak een essentiële rol om kunst te laten floreren.

Net als de kunst van Van Gogh heeft de hiphopcultuur kunnen groeien door het vertrouwen en de steun van een hechte gemeenschap. Een gemeenschap die altijd voor hiphop koos, zoals de familie Van Gogh voor Vincent koos. Rob Manga was er vroeg bij. In de vroege jaren negentig maakte hij als dj naam bij Bassline, de eerste hiphop en r&b-avond in Amsterdam. Later groeide hij uit tot een van de meeste gerespecteerde dj’s van Nederland, met boekingen van Gdansk tot Tokio. Ook stond hij in de voorprogramma’s van onder meer Chaka Khan, Nile Rodgers & Chic, D’Angelo, Angie Stone, Earth, Wind & Fire en De La Soul. Tijdens Vincent op Vrijdag zal hij met MC Faisal een exclusieve dj-set verzorgen.

Amsterdam versus Rotterdam

Rob Manga maakt ook deel uit van het Amsterdamse Ghetto Funk Collective - een multidisciplinaire groep creatievelingen met een grote liefde voor dansvormen en muziek uit de jaren zeventig; met name funk en boogie. Tijdens Vincent op Vrijdag nemen de dansers van Ghetto Funk Collective het in een battle op tegen XGEN, de roemruchte Rotterdamse dance crew die in 2012 werd gesticht door Steve Lavelua a.k.a. Veusty. In tegenstelling tot Ghetto Funk Collective, ligt bij XGEN de focus vooral op de stijlen house, popping, waacking en hiphop. 

Vincent op Vrijdag x hiphophuis

Speeldata
vrijdag 31 maart 2023 om 19:00
Locatie
Van Gogh Museum
Museumplein 6
1071 DJ Amsterdam