Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Events

The Great Composers: Serie in search of...

Arts In Cinema brengt de vier grootste componisten aller tijden Beethoven, Mozart, Chopin en Haydn, naar het witte doek in de bekroonde serie "In Search of". Deze documentaire films zijn te zien de Schouwburg Amstelveen. Alle vertoningen worden ingeleid door Peter de Bruijn, recensent en journalist bij NRC en liefhebber en kenner van klassieke muziek.

The Great Composers: Serie in search of...

Data
woensdag 7 juni 2023 om 19:30
Meer data
Locatie
Schouwburg Amstelveen
Stadsplein 100
1181 ZM Amstelveen
toon in Google Maps

10 mei 2023: Frederic Chopin

Chopins graf in Parijs blijft een bedevaartsoord en zijn muziek zorgt nog altijd voor uitverkochte concertzalen wereldwijd. Maar wie was deze man precies die doodsbang was om op te treden voor publiek, die zijn thuisland Polen ontvluchtte naar Parijs om nooit meer terug te keren, nam het op tegen de meest beruchte travestiet in Frankrijk, trad zelden voor publiek op en schreef, ondanks zijn slechte gezondheid, een van de meest intense en levenslustigste muziekstukken die ooit gecomponeerd zijn.

Hoe kwam een jonge Poolse jongen precies tot zulke duizelingwekkende hoogte? Vier jaar lang reisde de bekroonde Phil Grabsky de wereld rond in zijn zoektocht om het leven en de muziek van Chopin bloot te leggen. De beste muzikanten voeren zijn muziek uit, waaronder Leif Ove Andsnes, Daniel Barenboim, Ronald Brautigam en het Orkest van de 18e Eeuw.

24 mei 2023: Joseph Haydn

Het biografische verhaal van Phil Grabsky over het leven van Haydn is een visueel en auditief spektakel, inclusief adembenemende uitvoeringen door enkele van de meest gevierde muzikanten ter wereld.

Door te spreken met enkele van de grootste vertegenwoordigers van Haydns muziek, herstelt deze film de balans en werpt licht op de meester en zijn werk. Haydns leven strekte zich uit van het einde van de barokperiode tot Napoleons invasie van Wenen, waarbij hij zijn jongere vriend Mozart overleefde. Hij was een van de meest productieve componisten en produceerde meer dan 100 symfonieën, 64 kwartetten, 16 bestaande opera’s, 51 pianosonates en de oratoria “The Creation” en “The Seasons”. Door middel van intieme en onthullende interviews met experts en gedetailleerde fragmenten uit de persoonlijke herinneringen van Haydn, krijgt het publiek een geweldig inzicht, niet alleen in de muziek van Haydn, maar ook in een waardering voor de kunstenaar zelf.

7 juni 2023: Ludwig von Beethoven

Gefilmd over een periode van 4 jaar, heeft de bekroonde regisseur Phil Grabsky de leidende concertpianist Leif Ove Andsnes gevolgd terwijl hij de wereld rondreist met uitverkochte concerten met het Mahler Chamber Orchestra in een poging een van de grootste sets ooit voor piano geschreven te begrijpen en te interpreteren: de vijf pianoconcerten van Beethoven.

Leif Ove Andsnes wordt beschouwd als een van de beste pianisten van deze tijd en biedt een zeldzaam inzicht in de wereld van een pianist van wereldklasse, maar nog belangrijker, tegen de achtergrond van Leif Ove en het Mahler Chamber Orchestra die deze vijf stukken spelen, probeert de film de vele mythen uit het leven van Beethoven te ontrafelen om te onderzoeken hoe dit wonderbaarlijke talent uit Bonn een van de grootste componisten ter wereld werd tegen de tijd dat hij het vijfde concert schreef. Misschien is het vooral de meest onthullende biografie van Beethoven.

Data en tijden

woensdag 24 mei19:30

The Great Composers: Serie in search of...

Data
woensdag 7 juni 2023 om 19:30
Meer data
Locatie
Schouwburg Amstelveen
Stadsplein 100
1181 ZM Amstelveen
toon in Google Maps