Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Events

Holland Festival – Sisyphe – Victor Pilon, 4D Art

Gewapend met alleen een schep verplaatst kunstenaar Victor Pilon twaalf dagen lang een ontzagwekkende berg zand. Een poging om de absurditeit van het bestaan te vatten.

Holland Festival – Sisyphe – Victor Pilon, 4D Art

Data
vr 28 jun14:00 - 20:00
Locatie
Westergas
Klöneplein 1
1014 DD Amsterdam
Toon in Google Maps

Performance-marathon over rouw

Met niets meer dan een eenvoudige schop in zijn handen verplaatst de Canadese kunstenaar Victor Pilon gedurende 12 dagen, 6 dagen per week en 6 uur per dag tonnen zand. De voorstelling wekt een eigen locatiespecifieke soundscape op, met nummers van de uit Montreal afkomstige band Dear Criminals.

Deze performance-marathon is geïnspireerd op het beroemde essay De mythe van Sisyphus van Albert Camus, de Franse ‘filosoof van het absurde’. De straf van Sisyphus, die door de goden wordt veroordeeld om tot in de eeuwigheid een zware steen tegen een steile berg op te duwen, ziet Camus als een metafoor voor het menselijk bestaan. Om door te kunnen gaan met leven, moet je aanvaarden dat het bestaan absurd is. In een lichamelijke, emotionele en mentale krachttoer nodigt Pilon de toeschouwer uit om getuige te zijn van zijn monotone fysieke strijd en samen na te denken over de essentie van het bestaan. Pilon, beïnvloed door belangrijke mensen uit de performancekunst, zoals Marina Abramović, maakt zijn aanwezigheid tot het centrale onderwerp van de handeling: het verdragen van vermoeidheid en pijn, en tegelijkertijd kwetsbaar blijven.

Victor Pilon over zijn performance:

‘De tragische dood van mijn partner Sylvain bracht me bij dit project. We moeten allemaal rouwen om het feit dat het leven absurd is om te kunnen komen tot een vorm van vrijheid, zelfs geluk. Zoals in de populaire uitdrukking ‘werk werk werk’ duwt Sisyphus dag na dag zijn rotsblok naar de top van een berg, vanwaar het altijd weer naar beneden komt. Dit project is een poging om de eeuwige herstart te begrijpen, om de absurditeit van het bestaan te vatten, een verlangen naar helderheid, een zoektocht naar het waarom dat in ons allemaal huist.’

Holland Festival – Sisyphe – Victor Pilon, 4D Art

Data
vr 28 jun14:00 - 20:00
Locatie
Westergas
Klöneplein 1
1014 DD Amsterdam
Toon in Google Maps