Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Events

Holland Festival - Crossings

Christiane Jatahy gaat op verschillende locaties in Amsterdam live in gesprek met kunstenaars, activisten en inwoners van Amsterdam om te ontdekken wat zij verstaan onder hun ‘thuis’ en waarom ze zich daar op hun plek voelen. Let op: dit evenement vindt op 15 juni in het Nelson Mandelapark en op 19 juni in het Noorderpark plaats.

Gratis entree

Holland Festival - Crossings

Data
wo 19 jun14:00 - 15:00
Meer data
Locatie

Thuis?

Waar is mijn thuis? Wat geeft mij het gevoel dat ik ergens bij hoor? Wie bepaalt of ik thuis ben op de plek waar ik nu woon, maar niet geboren ben? Hoe beïnvloedt migratie je gevoel van eigenwaarde en de relatie met anderen? 

Op uitnodiging van het Holland Festival gaat Christiane Jatahy in gesprek met kunstenaars, activisten en Amsterdammers om te onderzoeken hoe zij 'thuis' definiëren. Crossings maakt ontmoeting mogelijk op het kruispunt: van levenservaringen, verhalen, talen en achtergronden. Jatahy's werk is gericht op het maken van verbinding en het creëren van ruimte voor dialoog. De 2 Crossings-sessies bestaan uit live interviews met deze inwoners van Amsterdam, die gelijktijdig worden uitgezonden in de openbare ruimte: op 15 juni in het Nelson Mandelapark en op 19 juni in het Noorderpark.

Bestemming voor veel mensen

Jatahy snijdt zo een belangrijk thema aan in Amsterdam – een bestemming voor veel mensen van verschillende nationaliteiten en achtergronden die er hun thuis van willen maken. Tegelijkertijd worstelt de stad met duurzame en betaalbare huisvesting, waardoor de bewoners moeite hebben om een fatsoenlijke plek te vinden om te wonen. 

Christiane Jatahy stelt het onderwerp 'thuis' centraal in haar artistieke werk. Ze is gefascineerd door de figuur van Odysseus en ziet in zijn verhaal de dagelijkse realiteit van miljoenen mensen in transitie. In haar vorige projecten (Re-connaitre (se souvenir pour ne pas oublier) of Moving People) nodigde ze mensen uit om hun persoonlijke verhalen te delen over ballingschap, het oversteken van grenzen en het zoeken naar een nieuwe plek.  

'Er zijn vaak barrières die moeilijk te slechten zijn, barrières die het moeilijk maken om je thuis te voelen, om een nieuw huis, een familie of een toekomst op te bouwen.

Voor sommige mensen in ballingschap of in een land in oorlog bestaat alleen het heden, het verleden ligt al te ver achter hen of is bijna vernietigd, en de toekomst is onvoorstelbaar.' - Christiane Jatahy (een citaat uit het interview over The Lingering Now bij Théâtre National Wallonie-Bruxelles).

Data en tijden

zaterdag 15 juni14:00 - 15:00
woensdag 19 juni14:00 - 15:00
Gratis entree

Holland Festival - Crossings

Data
wo 19 jun14:00 - 15:00
Meer data
Locatie