Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Events

Cinema Literair: Live and Let Die

De meest controversiële James Bond-film ooit. En een van de allerbeste. Dát is Live and Let Die van de Britse regisseur Guy Hamilton. Cinema Literair brengt de film op de grote doek in het OBA Theater. Om ‘Bond’ te vieren. Maar ook om te vragen: past ‘Bond’ nog wel in onze moderne tijd?

Cinema Literair: Live and Let Die

Data
di 10 okt19:30 - 22:00
Locatie
OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam)
Oosterdokskade 143
1011 DL Amsterdam
toon in Google Maps

Roger Moore

Hoe dan ook is Live and Let Die een Bond-film om van te smullen. Het was de eerste met Roger Moore in de rol van agent 007 en bevat een aantal scènes die inmiddels iconisch zijn: Bond die aan de dood ontsnapt door over zwemmende alligators heen te rennen; Bond in zijn ‘vliegende’ speedboat, Bond met de mooie Jane Seymour aan z’n zij, en ga zo maar door.  

Maar de vraag is of deze Bond nog wel ‘kan’? Toen de film begin jaren zeventig uitkwam, speelde die in op de populariteit van blaxploitation, dat wil zeggen actiefilms waarin zwarte acteurs de hoofdrol spelen. Maar in Live and Let Die is weinig sprake van sympathieke zwarte personages. Immers, de Bond-schurk is een zwarte drugsdealer uit Harlem.  

Ian Fleming

Wat de romans van Bond-schepper Ian Fleming betreft, die kwamen eerder dit jaar voor het voetlicht toen bekend werd dat de serie opnieuw zal worden uitgebracht, maar nu met een aantal wijzigingen in de originele tekst om onze eigentijdse sensibiliteit over ras en gender beter te weerspiegelen.  

Verstokte fans kwamen in opstand. Bond is Bond, zeggen zij, en krassen in het werk van Fleming is simpelweg note done. Vandaar dat Cinema Literair de film vertoont in het kader van het seizoensthema ‘Cancelcultuur in context’.  

Te gast in de talkshow is filosoof en Bond-fanaticus Stine Jensen.

De Cinema Literair Band speelt live de beroemde Bond-themamuziek plus een eigen interpretatie van het nummer ‘Live and Let Die’ van de legendarische band Paul McCartney & Wings.   

Het voorgesprek en de muziek zijn ook online te zien, klik HIER voor de livestream. 

Kijk voor een overzicht van alle edities, meer informatie, opnames en de podcasts HIER 

Cinema Literair: Live and Let Die

Data
di 10 okt19:30 - 22:00
Locatie
OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam)
Oosterdokskade 143
1011 DL Amsterdam
toon in Google Maps