Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Events

Amsterdam Dark Festival

Van 22 t/m 24 september organiseert Marjolijn van Heemstra het Amsterdam Dark Festival. Tijdens dit nieuwe festival ervaar je de schoonheid van de duisternis in nachtwandelingen, schemersessies, poëzie en stilte. Ontdek de magie van een donker stadsbos, verken de schemering tijdens de overgang van dag naar nacht of kom naar de duisternis-mis waarin we de wijsheid van zwarte gedachten onderzoeken.

Amsterdam Dark Festival

Data
za 23 sep19:00 - 01:00
zo 24 sep18:30 - 22:30
Meer data
Locatie
Volg ons

Achtergrond

De afgelopen twee jaar werkte Marjolijn van Heemstra samen met Najat Kaddour en een handvol nachtwachters aan De Nacht-Wacht: een onderzoek naar de waarde van de nachtelijke duisternis in een stad met veel te veel lichtvervuiling. Een project met vele vormen en één missie: ons beeld van de duisternis verbeteren, want al dat licht is schadelijk voor ons en onze omgeving. Tijdens meer dan 150 nachtwandelingen ontdekte De Nacht-Wacht de levendigheid van verlaten parken en de betovering van een hemel met sterren en maan. Op het Amsterdam Dark Festival kun je alles ervaren wat De Nacht-Wacht de afgelopen jaren heeft gevonden en gezocht.

Marjolijn van Heemstra: “Het is onze wens van dit festival een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Een vlek van duisternis die zich langzaam uitspreidt over het land. Hiermee willen we bijdragen aan een gezondere samenleving. In de naam Amsterdam Dark Festival echoot het beroemde Amsterdam Light Festival, dat de stad in de donkerste dagen van het jaar vult met lichtkunstwerken. Bij al het licht, zeggen wij, is er ook donker nodig. Niet als tegenhanger, maar als aanvulling.”

Een greep uit de vele activiteiten

Wandel mee met een nachtwandeling in een van de bossen in en om Amsterdam, schemer op bijzondere locaties: de NDSM, Hortus Botanicus, ARTIS, Huis ter Vraag of bij mensen thuis. Er is een programma in het ARTIS-planetarium, een duisternis-mis in de Dominicuskerk, een conferentie over het terugdringen van luchtvervuiling, literaire optredens van SLAA in de Tolhuistuin. Zin om zelf in actie te komen? Kom naar het verduisteringsritueel in het Vliegenbos waar we je leren een nachtactivist te worden.

Kijk voor alle locaties op de website

Data en tijden

vrijdag 22 september20:00 - 01:00
zaterdag 23 september19:00 - 01:00
zondag 24 september18:30 - 22:30

Amsterdam Dark Festival

Data
za 23 sep19:00 - 01:00
zo 24 sep18:30 - 22:30
Meer data
Locatie
Volg ons