De vijfde van Beethoven met een twist
Vanavond een actueel maatschappelijk thema belicht: de gevluchte medemens, voor wie het niet eenvoudig is in het nieuwe land en met de huidige politieke wind die er waait veelal met weinig respect, begrip en menselijkheid bejegend wordt. Wat doet dat met iemand, wat voelt hij?
Dit programma staat op een muzikale manier stil. De emotionele vertelling die gaat over woede, weemoed en berusting neemt het publiek daarin mee. En een aantal vertellers zal in korte overpeinzingen teruggaan naar het land van herkomst dat ze hebben moeten ontvluchten.
De muziek in dit programma is ooit vanuit een sterke urgentie geschreven die soms in de loop van de tijd uit het zicht is geraakt. In de context van dit programma krijgt deze muziek opnieuw een noodzaak, het zegt iets over ons nú.
Een ruimte die uitermate geschikt is voor een programma als dit: uitgebreide mogelijkheden voor videoprojectie en belichting en een theatrale mise en scene. Ook is er de gelegenheid na afloop met elkaar een drankje te drinken.
Muzikanten
Solist in Vivaldi, Clyne en Shostakovich is de mezzosopraan Ekaterina Leventhal. Ze is geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, een republiek in de voormalige Sovjet Unie. Ze studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Voor beide vakken behaalde ze cum laude haar masterdiploma. Ekaterina maak carrière als operazangeres en theaterperformer. Zij werkte als soliste met opera- en muziektheatergezelschappen als De Nationale Opera, LOD Gent België en is te zien op internationale podia en festivals als het Holland Festival en … Ze is bekend om haar groot dramatisch talent en veelzijdige zangtechniek: zowel virtuoze coloratuur, gesproken woord en dramatische rollen zijn haar op het lijf geschreven. Vanwege de politieke situatie aldaar vluchtte zij uit Oezbekistan.
De Vertellers, de dirigent en het orkest
De vertellers van deze avond, zijn vluchtelingen die al langer in Amsterdam zijn en terugkijken en hun emoties opnieuw beleven. Op dit moment zijn we nog op zoek en denken aan zowel man, vrouw als kind.
Boudewijn Jansen is een dirigent met een breed repertoire met focus op opera en oratorium. Na zijn studie piano en orkestdirectie werkte hij onder meer bij de Nederlandse Reisopera en de Stichting Kameropera Nederland. Hij dirigeerde een groot deel van de Nederlandse orkesten waaronder het Concertgebouworkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Brabants Orkest. Als assistent werkte hij samen met dirigenten als Mariss Jansons en Simon Rattle.
Het ABG Kamerorkest heeft een traditie in het geven van concerten met een thema, met altijd een theatraal element in zich, als ware het een poëtische documentaire op het podium. De muziek wordt in de context van het verhaal geplaatst, met gebruik van tekst, beeld en theatrale middelen, waardoor de muziek in een bepaald kader wordt geplaatst en de beleving nog intenser is. Het ensemble werkt met verschillende dirigenten, dit keer is dat Boudewijn Jansen, met wie het ensemble reeds een aantal maal concerteerde.