Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Concerten

The Lyra-viol in Consort

17e-eeuwse Engelse kamermuziek rondom de viola da gamba met muziek van John Jenkins & Christopher Simpson, in de Singelkerk, Amsterdam. De vergeten en betoverend "lyra-viol" was een manier om de viola da gamba met akkoorden te spelen, zeer populair in het 17e-eeuwse Engeland. Met musici Robert Smith, Nicholas Milne, Rie Kimura, Fred Jacobs & Menno van Delft.

The Lyra-viol in Consort

Data
za 16 mrt16:00 - 17:00
Locatie
Singelkerk
Singel 452
1017 AW Amsterdam
toon in Google Maps

De Lyra-Viol, een instrument, een manier van spelen

Voor degenen die de eigenzinnigheid van de lyra-viol omarmen, wacht een rijk en resonerend repertoire om ons mee te nemen naar de klankwereld van het Engeland van het begin van de 17e eeuw. De lyra-viol is een akkoordachtige manier om de viola da gamba te bespelen die, ondanks zijn populariteit in de 17e eeuw, tegenwoordig grotendeels vergeten is. De kenmerken die het tot een fascinerend instrument maken, hebben er ook toe bijgedragen dat het in de vergetelheid is geraakt. De 6 snaren van de viola da gamba kunnen op verschillende manieren gestemd worden (scordatura) – perfect voor een avondje vermaak thuis, maar onpraktisch voor het hedendaagse concertleven. De muziek is in tabulatuur opgeschreven, vaak met de hand, en de moeilijkheden bij het ontcijferen en lezen vormen een barri��re voor veel mensen die het repertoire proberen te verkennen.

De lyra-viol in consort

De meest vooraanstaande musici van Engeland schreven muziek voor de lyra-gamba – John Jenkins, Christopher Simpson, Alfonso Ferrabosco II – en deze floreerde daar van 1600 tot het einde van de eeuw. Dit concert bevat opmerkelijke werken die deze componisten hebben geschreven voor de lyra-viol in combinatie met andere instrumenten zoals de luit, viool, klavecimbel en “gewone” bas-gamba. Naast de dansmuziek van die tijd presenteren we ook programmatische stukken over thema's zoals echo's, klokken, rouwenden, klaagzangen en ballades. Robert Smith is een prominente gambaspeler in Nederland en heeft zich de afgelopen twee jaar grotendeels geconcentreerd op de geschiedenis en het repertoire van de lyra-viol.

Kaartverkoop is aan de deur, deur open om 15:30.

The Lyra-viol in Consort

Data
za 16 mrt16:00 - 17:00
Locatie
Singelkerk
Singel 452
1017 AW Amsterdam
toon in Google Maps