Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Concerten

Pynarello + Lisa Weeda - Vrede

Pynarello en schrijver Lisa Weeda vertellen het verhaal van Lisa’s oudtante Klawa, die met Lisa voor de oorlog in Odessa de opera 'Meinacht' van Rimski-Korsakov bezocht. Er klinken spannende noten van Ligeti voor blazers, hoopvolle muziek voor strijkers van de gevluchte componist Korngold, een ontroerend Oekraïens volkslied en ook de bede om vrede Dona nobis pacem van Bach ontbreekt niet. Een tijdloos en menselijk verhaal in Muziekgebouw aan 't IJ.

Pynarello + Lisa Weeda - Vrede

Data
vr 22 dec20:15 - 21:30
Locatie
Muziekgebouw aan 't IJ
Piet Heinkade 1
1019 BR Amsterdam
toon in Google Maps

Vrede 

In de herfst van 2022 keert Klawa in het geheim terug naar Odessa, haar thuisstad die ze in maart heeft moeten ontvluchten. Twee weken verblijft ze in haar Chroesjtsjov-flatje om de boel goed af te stoffen, reist ze door de stad om te zien of alle huizen van de familie er nog staan en houdt ze elke nacht haar kat Chorniy stevig vast. Op een verloren middag gaat ze naar haar oude werkplek, de wereldberoemde opera van Odessa. In een pikdonkere, volle zaal speelt een Oekraïens orkest bijna helemaal uit het hoofd. Anderhalf uur is er even geen oorlog, anderhalf uur lang droomt Klawa van vrede en verlangt ze ernaar permanent terug te keren naar haar stad. 

Wat heb je over voor vrede, zelfs als die vrede alleen in je hoofd bestaat? Wat is vrede ons waard? In dit kerstprogramma vertellen Pynarello en schrijver Lisa Weeda het verhaal van Lisa’s oudtante Klawa, die met Lisa voor de oorlog in Odessa de opera Meinacht van Rimski-Korsakov bezocht. Van Weeda verscheen in 2022 de roman Aleksandra over haar Oekraïense familiegeschiedenis.

Pynarello + Lisa Weeda - Vrede

Data
vr 22 dec20:15 - 21:30
Locatie
Muziekgebouw aan 't IJ
Piet Heinkade 1
1019 BR Amsterdam
toon in Google Maps