Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Concerten

Najaarsconcert van Sweelinck: een eervol lustrum

Het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck voert dit najaar het magische programma Hommage uit. Zing op 11 december in De Duif mee met de studentenliederen in de Akademische Festouvertüre van Brahms, waan je in de Finse bossen tijdens The Wood Nymph van Sibelius, geniet van Ricercare en ontrafel de ware Enigma tijdens de Enigmavariaties van Elgar.

Najaarsconcert van Sweelinck: een eervol lustrum

Data
ma 11 dec20:15 - 22:15
Locatie
De Duif
Prinsengracht 756
1017 LD Amsterdam
toon in Google Maps
Volg ons

Hommage

Dit najaar speelt UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck het betoverende programma Hommage. Laat u op 11 december in De Duif in Amsterdam meevoeren tijdens dit eervolle najaarsprogramma. Het thema Hommage komt als rode draad door de stukken terug.

De concerten worden feestelijk geopend met de Akademische Festouvertüre van Johannes Brahms, waarmee Brahms de Universiteit van Breslau bedankt voor zijn eredoctoraat in de filosofie. Geniet van de vele studentenliederen die in dit stuk terug te horen zijn als eerbetoon aan Brahms’ eigen studentenleven. Hierna nemen ze je mee in een Harry Potter-achtige sfeer terwijl het orkest Ricercare van de Nederlandse componist Hendrik Andriessen ten gehore brengt, een eerbetoon aan ons eigen land.

Met het terugkerende Bach-motief, een melodie die de naam van Bach spelt, maakt Andriessen een eerbetoon aan Bachs tweehonderdste sterfjaar. Na Ricercare word je meegenomen op de tragische reis van de hoofdpersoon Björn in The Wood Nymph van Jean Sibelius. Dit stuk is gebaseerd op het gelijknamige gedicht van de dichter Viktor Rydberg, die Sibelius zeer bewonderde. Als afsluiter van dit prachtige, romantische programma zal Sweelinck de Enigmavariaties van Elgar spelen, waarin elke variatie een persoonlijk eerbetoon aan een dierbare van Elgar is. Zo bevat de zesde variatie, opgedragen aan Elgars leerlinge Ysobel, een snaarwisselingsoefening voor altviolisten en is de stottering van Elgars vriendin Dora Penny herhaaldelijk te horen in de tiende variatie. De originele Enigmamelodie blijft echter tot op de dag van vandaag een groot mysterie; weet jij deze tijdens onze concerten te ontrafelen?

Het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck is opgericht in 1878 en is daarmee het oudste symfonieorkest van Amsterdam. Dit jaar bestaat Sweelinck 145 jaar en viert dus zijn 29e lustrum. Sweelinck bestaat uit zo’n zeventig enthousiaste studenten van universiteiten en hogescholen uit zowel Amsterdam als uit andere steden die samen vol plezier op hoog niveau musiceren en tot in de vroege uurtjes borrelen.

Najaarsconcert van Sweelinck: een eervol lustrum

Data
ma 11 dec20:15 - 22:15
Locatie
De Duif
Prinsengracht 756
1017 LD Amsterdam
toon in Google Maps
Volg ons