Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Concerten

Klapstuk: Daniel Ciobanu

Pianist Daniel Ciobanu ‘stopt beelden in je hoofd’, zei de Duitse pers. De jonge Roemeen speelt zijn lievelingswerken uit allerlei hoeken. Presentatie is in handen van Eva Cleven. Hemelbestormers is onderdeel van ons seizoens thema. Voor Hemelbestormers is de blik gericht op aanstormende generatie topmusici. In de Kleine Zaal van het Koninklijk Concertgebouw.

Klapstuk: Daniel Ciobanu

Speeldata
vrijdag 21 april 2023 om 20:30
Locatie
Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam
Concertgebouwplein 10
1071 LN Amsterdam

Hemelbestormers, de aanstormende generatie topmusici

Seizoen 2022-2023 in Het Concertgebouw draait om Hemelbestormers. Maar wat is een Hemelbestormer? Vrij naar Van Dale: Iemand met revolutionaire denkbeelden, met wilde plannen. Het accent ligt dit seizoen dan ook op de aanstormende generatie topmusici. Zij presenteren zich met vernieuwende programma's, vaak op persoonlijke wijze.

Klapstuk

Klapstuk is dé avond om klassieke muziek te ontdekken. Een uur volgepropt met korte highlights uit geliefde stukken. Inclusief persoonlijke introducties door host Eva Cleven én de musici. Voorkennis is niet nodig. Vandaag speelt de jonge Roemeense pianist Daniel Ciobanu virtuoze en dansbare, vaak zelfs jazzy werken. Ga zitten en proef van alles. Beleef onze Kleine Zaal eens heel anders: de bar blijft open en onze huispianist speelt verzoekjes.

Daniel Ciobanu

Het kan een pianist gebeuren dat ‘een paar maten, 0,1% van een werk, je urenlang uit de werkelijkheid ontvoeren,’ zei Daniel Ciobanu in een interview. ‘Dan moet je wel het geluk hebben die 0,1% te vinden en er langer dan een dag in te blijven geloven.’ Ciobanu pakt de zaken grondig aan, en met succes. ‘Hij stopt beelden in je hoofd,’ zei de Duitse pers. Vandaag speelt hij stukken uit allerlei hoeken. De supervirtuoze Wanderer-fantasie van Schubert, die daar zelf over zei: ‘Misschien dat de duivel het kan spelen’. Maar ook La Valse van Ravel, een echt muziekgedicht. In het hypnotiserende Encore from Tokyo van Keith Jarrett is Ciobanu nauwelijks bij te houden. ‘Die man heeft een eigen tempel in mijn hart, met veel kaarsen en vreemde geluiden.’ Ciobanu sluit af met twee ‘klassieke jazz’-stukken van de Oekraïense componist Kapustin.

Klapstuk: Daniel Ciobanu

Speeldata
vrijdag 21 april 2023 om 20:30
Locatie
Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam
Concertgebouwplein 10
1071 LN Amsterdam