Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Concerten

Julien Libeer viert Bachs Wohltemperierte Klavier

In 1722 bundelt Johann Sebastian Bach 24 stukken tot Das Wohltemperierte Klavier. Met 24 koppels van een vrij preludium en een strenge fuga doorloopt hij de 24 toonsoorten in majeur en mineur. Julien Libeer viert de driehonderdste verjaardag van dit kunststuk op een originele wijze. Op het album Bach & Beyond A Well-Tempered Conversation wisselt hij de majeurkoppels af met mineurmuziek van componisten die door Bach zijn beïnvloed. Deze donderdag brengt hij dit bijzondere programma naar De Waalse Kerk in De Bösendorfer Series.

Julien Libeer viert Bachs Wohltemperierte Klavier

Speeldata
donderdag 18 mei 2023 om 20:15
Locatie
De Waalse Kerk
Walenpleintje 159
1012 JZ Amsterdam

Wohltemperierte Klavier

Julien Libeer: ‘Bach's Wohltemperierte Klavier is misschien wel de meest invloedrijke compositie in de geschiedenis van de westerse muziek. Opgezet als een stilistische encyclopedie, een klaviermethode en impliciet pamflet ten gunste van de tonaliteit, is het een permanent object van studie en verering geweest voor alle componisten van Mozart tot Ravel, van Brahms tot Sjostakovitsj. En een inspiratiebron voor hedendaagse componisten met verschillende esthetische achtergronden.’

De vroegste muzikale herinnering van de Belgische Julien Libeer is de beroemde documentaire over de opname van West Side Story door Leonard Bernstein. Vanaf zijn zesde is de piano zijn trouwste metgezel. Hij volgt intensieve lessen bij de Frans-Poolse pedagoog Jean Fassina aan de Muziekkapel Koningin Elizabeth in Brussel (waar hij ook als associate artist aan verbonden is), alsook bij de wereldberoemde Portugese meesterpianist Maria João Pires met wie hij regelmatig als duo optrad. Julien studeert aan Het Koninklijk Conservatorium Brussel en in Parijs en is winnaar van de Diapason d’Or, de Klara Award en Echo Klassik Award.

Julien Libeer is een graag geziene gast op de internationale podia van Madrid tot Tokyo, maar hij initieert ook veel projecten vanuit het idee dat de kracht van muziek maatschappelijke verandering teweegbrengt. Zo presenteert hij een Belgische tv-serie waarin hij muzikale verhalen vertelt en is hij artistiek leider van het project Singing Molenbeek. Daarin begeleidt hij de koorrepetities op basisscholen van de Brusselse buitenwijk Molenbeek met de hoop dat kennismaking met muziek de leerlingen zal helpen om persoonlijk en sociaal te groeien.

Programma

J.S. Bach - Prelude & Fuga in C-groot

L. van Beethoven - Bagatelle WoO 52 in c-klein

J.S. Bach - Prelude & Fuga in Cis-groot

F. Chopin - Mazurka Op.50 nr.3 in cis-klein

J.S. Bach - Prelude & Fuga in D-groot

S. Rachmaninoff - Prelude op.23 nr.3 in d-klein

J.S. Bach - Prelude & Fuga in Es-groot

G. Fauré - Prelude op.103 nr.6 in es-klein

J.S. Bach - Prelude & Fuga in E-groot

M. Ravel - Fuga in e-klein (uit: Le Tombeau de Couperin)

J.S. Bach - Prelude & Fuga in F-groot

W.A. Mozart - Fantasy for a Mechanical Organ K.608

J.S. Bach - Prelude & Fuga in Fis-groot

J. Brahms - Capriccio Op.76 nr.1 in fis-klein

J.S. Bach - Prelude & Fuga in G-groot

D. Sjostakovitsj - Prelude Op.34 nr.22 in g-klein

J.S. Bach - Prelude & Fuga in As-groot

F. Busoni - Prelude op.37 nr.12 in gis-klein

J.S. Bach - Prelude & Fuga in A-groot

G. Ligeti - Musica Ricercata I op A

J.S. Bach - Prelude & Fuga in Bes-groot

M. Reger - Tweestemmige canon op.19 in bes-klein

J.S. Bach - Prelude & Fuga in B-groot

A. Schönberg - 6 Klavierstücke op.19

Over de Bösendorfer Series

De Bösendorfer Series is een serie intieme pianorecitals in De Waalse Kerk, waarin negen toppianisten schitteren achter de prachtige Bösendorfer Imperial Grand vleugel. Dit seizoen verwelkomen wij verder nog Daria van den Bercken (15 jun). Meer informatie over seizoen '23-'24 van de Bösendorfer Series kunt u tegen het einde van seizoen '22-'23 vinden op onze website.

Julien Libeer viert Bachs Wohltemperierte Klavier

Speeldata
donderdag 18 mei 2023 om 20:15
Locatie
De Waalse Kerk
Walenpleintje 159
1012 JZ Amsterdam