Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Concerten

Imagination as Agency

Welke rol speelt dekoloniserende kunst in het ontleren van benauwende, dwingende verhaallijnen die zijn gevormd door gewelddadig kolonialisme? Verschillende generaties makers onderzoeken deze vraag ter gelegenheid van de verschijning van twee Nederlandse vertalingen van de Zimbabwaanse schrijver en filmregisseur Tsitsi Dangarembga: de essaybundel Zwart en vrouw en de roman Toestanden.

Imagination as Agency

Data
do 12 okt20:00 - 20:00
Locatie
Paradiso
Weteringschans 6-8
1017 SG Amsterdam
toon in Google Maps

Creatieve makerschap

Tijdens Imagination as Agency wordt de Zimbabwaanse schrijver en filmregisseur Tsitsi Dangaremgba geïnterviewd door Sarah Ozo-Irabor, literatuurcriticus en oprichter/host van de literatuurpodcast Books & Rhymes. Moderator Simone Zeefuik zal vervolgens in gesprek gaan met Ernestine Comvalius, Pelumi Adejumo en Sarah Ozo-Irabor over de manieren waarop verbeelding het creatieve makerschap vormt.

Over Zwart en Vrouw

Zwart en vrouw is een collectie essays van Tsitsi Dangarembga. In haar eerste non-fictiewerk schrijft ze over ras, klasse, kolonialisme en feminisme. In deze stijlvolle essays verweeft ze het persoonlijke met het politieke. Vanuit haar eigen ervaringen als zwarte vrouw in Zimbabwe en Engeland schijft ze over geschiedenis, filosofie en scheve internationale verhoudingen. Dangarembga weet in prachtige zinnen de pijnlijke realiteit van discriminatie en uitsluiting bloot te leggen. Zwart en vrouw is de Nederlandse vertaling door Nhomy Mettendaf van Black and Female (2022)

Over Toestanden

In Toestanden van Tsitsi Dangarembga begint de intelligente 13-jarige Tambu aan haar opleiding. Op haar schouders rusten de plicht en de verwachting om haar familie meer voorspoed te brengen. In haar hart brandt het verlangen om onafhankelijk te zijn. Maar gaandeweg wordt steeds duidelijker welke prijs ze voor haar ontwikkeling moet betalen. In deze roman maakt Dangarembga zich sterk om onderdrukking en overheersing aan de kaak te stellen. Toestanden verbeeldt op ontroerende wijze de ervaring tussen twee werelden te moeten leven. Toestanden is de Nederlandse vertaling door Helen Henny van Nervous Conditions (1988).

Over de spreker

Tsitsi Dangarembga is auteur en film- en theatermaker. Daarnaast is ze directeur van het Institute of Creative Arts for Progress in Africa Trust. Toestanden werd bekroond met de Commonwealth Writers’ Prize en in 2021 ontving Dangarembga voor haar werk zowel de PEN Award for Freemdom of Expression als de Duitse vredesprijs.

Let op: de voertaal van dit programma is Engels.

Imagination as Agency

Data
do 12 okt20:00 - 20:00
Locatie
Paradiso
Weteringschans 6-8
1017 SG Amsterdam
toon in Google Maps