Holland Festival: The Disintegration Loops (for Euterpestraat) - William Basinski, Radio Filharmonisch Orkest, presented by ANOHNI
Associate artist ANOHNI woonde in de jaren zeventig als kind een jaar in de Gerrit van der Veenstraat in Amsterdam. Ze was zich toen niet bewust van de duistere WOII-geschiedenis van die plek en initieert er nu een ceremonieel project dat ingaat op de diverse herinneringen van de straat. Centraal staat een orkestrale uitvoering van William Basinski's contemplatieve meesterwerk The Disintegration Loops.
Holland Festival: The Disintegration Loops (for Euterpestraat) - William Basinski, Radio Filharmonisch Orkest, presented by ANOHNI
Euterpestraat
De Euterpestraat, een gemengde en levendige gemeenschap met veel Joodse inwoners, veranderde in 1942 ingrijpend toen de nazi's hun SD-inlichtingenhoofdkwartier vestigden in het gebouw waar nu het Gerrit van der Veen College is gevestigd. Aan de overkant van de straat organiseerde de Zentralstelle für jüdische Auswanderung de deportatie van tienduizenden joden in het gebouw waar nu het St. Ignatiusgymnasium zit. Anne Frank en haar familie behoorden tot degenen die daar werden opgesloten voordat ze naar concentratiekampen werden gestuurd. Na de oorlog haastten de Amsterdamse autoriteiten zich om de smet van angst op de buurt te verzachten door de naam van de straat te veranderen ter ere van de Nederlandse verzetsstrijder Gerrit van der Veen.
ANOHNI en ambientcomponist William Basinski werken al sinds hun eerste ontmoeting in New York begin jaren negentig samen. William Basinski's The Disintegration Loops is cultureel verbonden geraakt met de herdenking van 9/11. Met een orkestpartituur van Maxim Moston heeft ANOHNI de componist uitgenodigd om een unieke enscenering van dit werk te presenteren, als een gebed voor de lokale levens en herinneringen aan degenen die door de Holocaust en door de geallieerde bombardementen op de Euterpestraat zijn weggevaagd. Het programma wordt ook aangeboden als een venster om na te denken over de aard van de rust en vrede waarin ANOHNI dertig jaar later als 7-jarige kon spelen in de Gerrit van der Veenstraat.
Verhalen en gebeurtenissen die direct en indirect verband houden met deze geschiedenis worden in dit middagprogramma gedeeld, en ook een koor van leerlingen van twee middelbare scholen uit deze straat zal hun arrangementen van twee liederen van ANOHNI presenteren.