Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Concerten

Hannes Minnaar - Schubert's Wandererfantasie

In het vijfde recital van de Bösendorfer Series brengt Minnaar Schubert’s 'Wandererfantasie' naar de De Waalse Kerk. De '24 Preludes' van Chopin beslaan het tweede deel van de avond. Pers en publiek beschrijven Hannes Minnaar als een pianist die de essentie van de muziek weet over te brengen. Ze prijzen zijn spontaniteit, natuurlijk spel en ongedwongenheid, die niet in oppervlakkigheid verzandt.

Hannes Minnaar - Schubert's Wandererfantasie

Speeldata
donderdag 23 maart 2023 om 20:15
Locatie
De Waalse Kerk
Walenpleintje 159
1012 JZ Amsterdam

Schubert's Wandererfantasie

Schubert’s Wandererfantasie is gebaseerd op een lied dat hij in 1816 schreef op een tekst van Georg Philipp Schmidt von Lübeck (1766-1849). Het lied beschrijft een ‘dwalende mens’ die het geluk zoekt, maar nergens kan vinden. Het geluk lijkt daar te zijn, waar hij niet is. De vierdelige pianosolo wordt algemeen beschouwd als Schubert's technisch meest veeleisende pianocompositie. De 4 Nachtstücke (1839) van Schumann zijn onder sombere omstandigheden gescreven, diep geschokt door het nieuws dat zijn broer stervende was. Bij de publicatie, driekwart jaar later, omschreef hij het werk als een "aangename herinnering" aan zijn inmiddels overleden broer.

De 24 Preludes van Chopin beslaan het tweede deel van de avond. Chopin droeg ze op aan zijn vriend en pianist Camille Pleyel, familie van de bekende pianobouwer Pleyel. Chopin heeft in zijn Preludes, schrijft biograaf Camille Bourniquel, ‘het meest omvattende overzicht gegeven van al zijn vermogens, idealen en verlangens, zonder zichzelf te kijk te zetten of zichzelf te herhalen. Telkens dringt hij door tot de kern van zijn mens-zijn.’ De bekendste van de 24 is zonder twijfel de Regendruppelprelude, maar Hannes speelt de complete cyclus, van schijnbaar eenvoudig tot niet te onderschatten en zeer virtuoos.

Over de Bösendorfer Series

De Bösendorfer Series is een serie intieme pianorecitals in De Waalse Kerk, waarin negen toppianisten schitteren achter de prachtige Bösendorfer Imperial Grand vleugel. Dit seizoen wordt verder nog verwelkomd: Nikola Meeuwsen (13 apr), Julien Libeer (18 mei) en Daria van den Bercken (15 jun).

Hannes Minnaar - Schubert's Wandererfantasie

Speeldata
donderdag 23 maart 2023 om 20:15
Locatie
De Waalse Kerk
Walenpleintje 159
1012 JZ Amsterdam