Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Concerten

Duo Pleyel – Frans Programma

Duo Pleyel presenteert een Frans programma met virtuoos 4-handig spel op de Erard uit 1891. Je zult genieten van Fauré, Debussy en Ravel.

Duo Pleyel – Frans Programma

Data
zo 22 sep16:00 - 17:30
Locatie
Geelvinck Salon / Luther Museum
Nieuwe Keizersgracht 570
1018 VG Amsterdam
Toon in Google Maps
Contact

Duo Pleyel 

Parijs was rond de eeuwwisseling misschien wel de allerbelangrijkste plek voor artistieke opwinding in welke vorm dan ook. Muzikaal was het een smeltkroes waar de oudere generaties componisten als Saint-Saëns en Franck de strijd aangingen met de 'nieuwe' jonge vernieuwers. Parijse componisten waren een hechte groep muzikanten die samen leerden en zich van elkaar voedden. Orkestversies en vierhandige versies van werken werden vaak tegelijkertijd gemaakt. Dit programma presenteert enkele van de bekendste muziek van Fauré, Debussy en Ravel en toont het wederzijds respect en de kruisbestuiving tussen hen.

Programma

Faure : Dolly-suite

Rave l: Ma mère l'Oye (suite)

***

Debussy : Prélude de L'après-midi d'un Faune (arr. Ravel)

Debussy : Kleine suite

Duo Pleyel

Vernoemd naar hun prachtige Pleyel-piano uit 1848, staan pianisten Alexandra Nepomnyashchaya en Richard Egarr bekend als Duo Pleyel . Het Duo heeft zich de afgelopen zeven jaar ingezet om het rijke en spannende repertoire voor piano 4-hands naar een breder publiek te brengen. Zij zetten zich in het bijzonder in voor een gemengd programma, variërend van de vroegste muziek van Johann Christian Bach en Mozart, gemixt met die van minder bekende vroege romantici als Hummel en Dussek, tot de grote populaire werken van Fauré, Debussy, Ravel en Stravinsky in de twintigste eeuw.

Duo Pleyel neemt op voor LINN Records en hun releases van Schubert en Dussek krijgen uitstekende recensies. Hun nieuwste opname, getiteld 'Mozart's Real Musical Father', was in januari 2023 de instrumentale opname van de maand van BBC Music Magazine. Het onderzoekt de nauwe muzikale en persoonlijke relatie tussen Johann Christian Bach en Mozart. In mei 2023 start een driejarig opnameproject van de volledige Beethovensymfonieën in buitengewone 4-handenarrangementen door zijn ondergewaardeerde leerling Carl Czerny. Deze transcripties zijn fascinerend en enorm belangrijk, zowel vanuit historische en musicologische redenen als vanuit puur muzikaal perspectief. Naast het optreden op hun eigen Pleyel-piano uit 1848, is Duo Pleyel verheugd om samen te werken met de Chris Maene Piano Collection, en maakt gebruik van verschillende van de fantastische 19e-eeuwse instrumenten. Andere aankomende projecten zijn onder meer het uitvoeren en opnemen van muziek van Faur��, Debussy, Ravel, Tsjaikovski, Liszt en Stravinsky, evenals een kerstprogramma getiteld 'Duo Pleyel's 4-Hand Yuletide Treats'.

Alexandra Nepomnyashchaya

Alexandra Nepomnyashchaya , geboren in Moskou, studeerde piano en vroege keyboards in Moskou, Amsterdam en München. Ze won topprijzen op concoursen in Oostenrijk, Sint-Petersburg, Praag en Leipzig. Ze treedt regelmatig op als solist en kamerpartner op festivals in heel Europa, Rusland en Azië. Ze speelt graag vroege keyboards, vooral met haar Duo-partner. Ze heeft een hekel aan robots en probeert waar mogelijk het kijken naar Star Trek te vermijden.

Richard Egarr

Richard Egarr , geboren in Lincoln, studeerde piano en vroege keyboards in Manchester, Cambridge, Londen en Amsterdam. Hij won de hoofdprijs op de Carl Philipp Emanuel Bach-wedstrijd van 1988 in Hamburg. Hij treedt regelmatig op als dirigent, solist en kamermuzikant over de hele wereld. Hij speelt graag vroege keyboards, vooral met zijn Duo-partner. Hij houdt van oude opnames en kijkt waar mogelijk naar Star Trek.

Als gezin heeft Duo Pleyel twee jonge dochters die graag met elkaar spelen en vechten. Soms spelen ze zelfs samen op de piano. Ze houden van muziek, dans, ijs en robots. Wat Star Trek betreft, ze moeten nog 'moedig gaan'.

Duo Pleyel: www.duopleyel.com

Alexandra Nepomnyashchaya:

www.alexandra-nepomnyashchaya.com

Richard Egarr:

www.intermusica.com/artist/Richard-Egarr

Duo Pleyel – Frans Programma

Data
zo 22 sep16:00 - 17:30
Locatie
Geelvinck Salon / Luther Museum
Nieuwe Keizersgracht 570
1018 VG Amsterdam
Toon in Google Maps
Contact