Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Concerten

Claron McFadden – Chez Bricktop

Op 17 april staan Claron McFadden en pianist Claire Chevallier in BIMHUIS. Een muziektheatervoorstelling in de vorm van een ‘live’-radio-uitzending over legendarisch zangfenomeen Ada Beatrice Queen Victoria Louise Virginia Smith (1894 – 1984).

Claron McFadden – Chez Bricktop

Data
wo 17 apr20:30 - 22:00
Locatie
Bimhuis
Piet Heinkade 3
1019 BR Amsterdam
toon in Google Maps

Montmartre

De songcyclus-serie American Beauties van sopraan Claron McFadden en pianist Claire Chevallier is een bijzonder project: hierin belichten zij Afro-Amerikaanse artiesten die vanuit de Verenigde Staten naar Europa emigreerden na de Eerste Wereldoorlog. Eén van hen was danseres, jazz-zangeres en vaudeville-artiest Ada Beatrice Queen Victoria Louise Virginia Smith (1894 - 1984), beter bekend als Bricktop, de bijnaam die haar gegeven was vanwege haar rode haar. In Parijs leidde zij de beroemde nachtclub Chez Bricktop, die centraal staat in deze muziektheatervoorstelling.

Chez Bricktop was een toevluchtsoord voor zowel Franse kunstenaars als Afro-Amerikanen die net als Bricktop naar Parijs waren getrokken om het systematisch racisme en de ontmenselijking te ontvluchten die zij in Amerika aan den lijve hadden ondervonden. In hun voorstelling roepen McFadden en Chevallier de sfeer op van Montmartre, in die tijd bekend als het ‘Harlem van Parijs’. De voorstelling is gestructureerd als een radio-uitzending, inclusief publiek en speciale gasten. De jazz die destijds uit Amerika kwam (James Reese Europe, Scott Joplin, Cole Porter, Duke Ellington e.a.) wordt gekoppeld aan de Franse muziek van die tijd (Erik Satie, Maurice Ravel, Claude Debussy, Django Reinhardt e.a.).

Claron McFadden – Chez Bricktop

Data
wo 17 apr20:30 - 22:00
Locatie
Bimhuis
Piet Heinkade 3
1019 BR Amsterdam
toon in Google Maps