Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Concerten

Aidan Mikdad - Beethoven, Liszt en Skrjabin

Aidan Mikdad speelt pianowerken, in Het Koninklijk Concertgebouw, die hem na aan het hart liggen: Een vroege en late Beethoven, Liszts bewerkingen van Schubert én een selectie uit diens eigen 'Études d'exécution transcendente'. Met tot slot de 'Derde sonate' van Aleksandr Skrjabin.

Aidan Mikdad - Beethoven, Liszt en Skrjabin

Speeldata
woensdag 24 mei 2023 om 20:15
Locatie
Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam
Concertgebouwplein 10
1071 LN Amsterdam

Aidan Mikdad speelt Beethoven

Aidan Mikdad zegt over Beethoven: 'Beethoven is voor mij de allergrootste componist aller tijden. Zijn eerste sonate is aan Haydn opgedragen als respect voor hem als docent. Maar heel anders dan de stijl van Haydn, super spontaan, vol energie en zeer vrij. Vol met de jeugdige geest van Beethoven met overduidelijke kenmerken van zijn vroege periode. Zijn Sonate nr. 31, op. 110, geschreven aan het einde van zijn leven, is een van de grootste sonates en is onderdeel van het drieluik laatste sonates (op. 109, 110 en 111). Er zijn nauwelijks werken die zo'n reis doormaken van de eerste tot de laatste noot. De emotionele omvang en zeggingskracht is subliem, het gaat van het meest droevige en persoonlijke tot een soort lawine in de laatste paar maten. De twee fuga’s in het laatste deel worden gezien als de grootste fuga’s sinds Bach'.

Liszt

Mikdad: 'Liszt was een van mijn eerste lievelingscomponisten. Hij stond behalve als componist en pianist ook bekend om zijn geweldige transcripties van andere componisten. Met bijna honderd componisten waarvan hij werken heeft gearrangeerd, zijn de arrangementen van Schuberts werk wel onder de meest belangrijke. Schuberts Études d’exécution transcendante zijn eigenlijk ook bewerkingen van zijn vroege zelf, er zijn namelijk nog twee eerdere versies van deze etudes. Eén van toen Schubert 15 jaar oud was en nog een van toen hij 26 was. Ik heb alle drie de versies gespeeld en ben opgegroeid met de eerste “makkelijke” versie'.

Skrjabin

Tot slot speelt Aidan Mikdad Skrjabins Derde sonate. Mikdad: 'Skrjabins Derde sonate is een van mijn lievelings stukken sinds ik 13 ben. Het is zijn grootste sonate uit de vroege periode. Hij was vooral geinspireerd door Chopin en Liszt op dit gedeelte van zijn ontwikkeling. Terwijl zijn vertrek van romantische harmonieën en stijl al duidelijk is in de finale van deze sonate'.

Aidan Mikdad - Beethoven, Liszt en Skrjabin

Speeldata
woensdag 24 mei 2023 om 20:15
Locatie
Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam
Concertgebouwplein 10
1071 LN Amsterdam