Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Peggy Gou x Audio Obscura, Woodstock at Bloemendaal aan Zee.
Afbeelding van Kirsten van Santen

Ibiza in Amsterdam

We gaan steeds vaker op vakantie, ondanks de stijgende prijzen en de milieuschade. Waarom blijven we niet vaker thuis? Strandfeesten, een hippiemarkt en Hierbas de Ibiza, als je door je wimpers kijkt is Amsterdam net Ibiza.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.

Bam Boa

Met meer dan 50 stranden zijn er ook enorm veel strandtenten te vinden op Ibiza. Dat is meteen een probleem, want Amsterdam ligt niet aan de zee. Dus een strandtent is hier onmogelijk te vinden. Toch hebben ze bij Bam Boa aan de Weesperzijde hun uiterste best gedaan om het strandgevoel naar de stad te halen. Met name dankzij het lichte interieur en rotanstoelen lijkt het net alsof je aan de zee zit. Toch zit je gewoon aan de Amstel.

Ruigoord

Afbeelding van Open Monumentendag

In de jaren ’60 vestigde veel hippies zich op Ibiza en grote muzikanten als The Rolling Stones, Pink Floyd en Santana traden er op. Ook Nederlandse schrijvers en kunstenaars werden aangetrokken door de vrije cultuur op het eiland. Zo raakte ook Cees Nooteboom, Harry Mulisch en Jan Cremer verliefd op het eiland. Tot op de dag van vandaag is de hippiecultuur op het eiland voelbaar. Niet alleen Ibiza werd overgenomen door kunstenaars en hippies, Ruigoord ook. Hier vind je ateliers van kunstenaars en zijn er regelmatig gatherings, waaronder het Landjuweel, het eerste festival van Amsterdam.

Landjuweel vindt plaats van 15 t/m 18 augustus.

Pacomer Traiteur

Als onderdeel van Spanje kun je op Ibiza natuurlijk ook heerlijk tapas eten. Want zeg nou zelf in het zonnetje allerlei kleine gerechtje eten onder het genot van een heerlijke rioja? Daar zeggen weinig mensen nee tegen. Gelukkig kun je deze hapjes ook hier in Amsterdam halen. Bij Pacomer Traiteur kun je allerlei tapasgerechtjes halen om thuis (of in het park) van te smullen.

Cavataria

We hadden het net al over tapas, maar toch mag je dit restaurant niet overslaan als je jezelf even op Ibiza wilt wanen. Hier serveren ze namelijk Hierbas de Ibiza. Een kruidenlikeur van lokale producten van de Balearen, de eilandgroep waartoe Ibiza behoort. Het drankje wordt gemaakt van 18 verschillende kruiden en heeft een behoorlijke aroma van anijs. Na een slok ben je alweer vergeten dat je niet op het eiland zit, maar midden in Amsterdam.

Cavataria | Cornelis Krusemanstraat 15

De VerbroederIJ

Yoga- en jamsessies op het strand; dat klinkt meer Ibiza dan Amsterdam.En toch je ervoor terecht bij De VerbroederIJ in Noord. Hier krijgen buurtbewoners en creatievelingen de ruimte om iets te organiseren. Zo kun je in de zomer aanhaken bij een les vinyasa flow yoga (3 juli, 10 juli, 17 juli, 24 juli & 31 juli), yogalessen voor ouder en kind (7 juli en 11 augustus) én een AmsterJam-sessie, waarbij iedereen wordt uitgenodigd mee te spelen en dansen (7 juli en 4 augustus).

De VerbroederIJ | Johan van Hasseltweg 21

Ibiza Markt On Tour

Gek op bohemian-stijl en hippiespullen? Op 19 juli en 9 augustus zit je geramd tijdens de Ibiza Markt on tour in Zandvoort. Van peacetekens tot kralenkettingen: deze markt is volledig geïnspireerd op de hippiemarkten op Ibiza. Sla je slag!

Ibiza Markt On Tour | Badhuisplein Strandweg 2, Zandvoort

Ciel Blue + Fabrique des Lumières

Op Ibiza vind je het duurste restaurant ter wereld: Sublimotion. Het restaurant heeft 2 Michelinsterren en combineert het eten met kunst en technologie, waardoor alle zintuigen geprikkeld worden tijdens het diner. Noem ons nuchtere Amsterdammers, maar geeft ons maar gewoon goed eten. Dan zit je helemaal goed bij Ciel Bleu in het Okura Hotel. Mocht je toch nog verrast willen worden door mooie technologische kunst, kun je voor het eten op bezoek bij Fabrique des Lumières. Volgens ons niet alleen leuker en lekkerder, ook nog eens een stukje goedkoper.

The White Door Studio

Yoga en Ibiza gaan hand in hand. Over het eiland verspreid vind je meerdere yogascholen en/of yogaretraites. Voor veel mensen zelfs dé reden om naar het eiland af te reizen. Mocht je denken: ik wil heel graag tot rust komen maar niet zo ver reizen, dan kan dat bij The White Door Studio. Hier is plaats voor alles wat jou happy maakt en in balans brengt. Er worden verschillende vormen van yoga gegeven én zijn er regelmatig workshops en ceremonies. Midden in de stad is dit een verborgen plek met oneindig veel mogelijkheden. Om opzoek te gaan naar jezelf, hoef je dus niet het vliegtuig te pakken.

Woodstock 69

Ushuaïa, een van de meest bekende plekken van het eiland. Een hotel/club aan het strand waar je in de openlucht kunt feesten. Iedere draaien hier de grootste dj’s ter wereld. Deze zomer staan onder andere Martin Garrix, David Guetta en Dimitri Vegas & Like Mike elke week op het podium in de buitenlucht.  Toegegeven, als ze daar staan dan staan ze niet hier in Amsterdam (gelukkig is dat in oktober andersom). Maarrrr feesten in de openlucht aan het strand kan hier zeker op. Bij Woodstock 69 in Bloemendaal staan er deze zomer meerdere feesten op het programma. De wereldberoemde dj’s zijn er misschien niet, maar de setting is minstens zo gaaf.  

Escape

Zoals yoga en Ibiza hand in hand gaan, zo wordt feesten en Ibiza ook vaak in een adem genoemd. Clubs als Pacha, de eerdergenoemde Ushuaïa en Hï Ibiza zijn bekend over de hele wereld. Dat is Escape natuurlijk ook. Al meer dan 30 jaar is de club een van de meeste vooraanstaande clubs van Amsterdam, waar veel bekende dj’s draaien. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Nicky Romero op 3 juli.

Olivier Kemme
Redacteur. Altijd op de hoogte van de laatste (theater)voorstellingen en groot liefhebber van sport en muziek.