Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam
Terug
Image alt

De buurten van Amsterdam: Oostelijk Havengebied

Van gebouwen die ons herinneren aan het scheepvaartverleden tot moderne winkels, architectuur en skybars. Deze diversiteit maakt het Oostelijk Havengebied een gebied wat werkelijk iedereen moet ontdekken. Piet geeft alvast een voorzetje van plekken die je niet mag missen!

Als directeur van het Lloyd Hotel begeeft Piet Boogert zich dagelijks in het Oostelijk Havengebied. Al 15 jaar – sinds dat hij in Loods 6 een kantoor startte – ziet hij de buurt ontwikkelen. In deze video neemt hij ons mee langs een aantal locaties die dit volgens hem zo’n fijne en diverse buurt maken.

Oostelijk Havengebied: Piet - De buurten van Amsterdam | Uit in Amsterdam

Video thumbnail

Van historisch hapje tot moderne cocktail

Alsof je even terugreist naar 1956. Zo voelt het wanneer je De Kompaszaal binnenstapt voor een lekkere lunch. Dit was vroeger namelijk de vertrekhal voor eersteklaspassagiers van de KNSM en sindsdien is praktisch alles nog intact gebleven. Voor een wat modernere bite zit je goed op Java-eiland. Daar vind je namelijk Malabar op de hoogste verdieping van Hotel Jakarta. Het is de eerste – en vooralsnog enige – skybar van de Oostelijke Eilanden, maar met één van de mooiste uitzichten van Amsterdam.

De Kompaszaal |  KNSM-Laan 311

Een pot pindakaas of een Polse Pot?

Het is wat anders dan de Kalverstraat, maar zeker niet minder leuk. Als je de grote ketens even zat bent, moet je de Czaar Peterstraat eens induiken. Hier zitten verschillende, originele winkels zoals De Pindakaaswinkel, waar je bijvoorbeeld een potje knoflook-gebakken ui-pindakaas kunt scoren. Ook in en rondom broedplaats Loods 6 zijn allerlei leuke zaakjes te vinden. Zo komt Piet graag bij de ‘vrolijk rommelige’ Boekhandel van Pampus en neem je altijd wel iets mee uit de iconische interieurwinkel Pols Potten.

De Pindakaaswinkel | Czaar Peterstraat 169

Loods 6 | KNSM-Laan 143 

Boekhandel van Pampus | KNSM-Laan 303

Pols Potten | KNSM-Laan 39

Eilandhoppen in Amsterdam

Ook voor de bijzondere architectuur kom je naar de Oostelijke Eilanden. Oude grachtenpanden zal je hier niet vinden, maar de moderne architectuur maakt dat meer dan goed. Hop bijvoorbeeld tussen de eilanden via de prachtig ontworpen bruggen. Vergeet daarbij niet over de negentig meter lange rode, golvende Pythonbrug te wandelen, de geschonken fontein Amphitrite te spotten en in de Figee Kraan te logeren.

Pythonbrug | Tussen Borneo-eiland en Sporenburg

Amphitrite | Azartplein

Figee Kraan | Surinamekade 5e