Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

Duurzaam winkelen Zuid

Coming soon!

Duurzaam winkelen Zuid kaart

Van Verre

Fairtrade interieur accessoires

In deze woonwinkel vind je accessoires met een verhaal. Van Verre bouwt al meer dan 20 jaar aan duurzame relaties met makers van traditionele ambachten over heel de wereld. Je vindt hier o.a. plaids gemaakt van vintage saris uit India, traditioneel geweven kleden uit Bolivia en handgemaakte sieraden uit Mali. De makers krijgen een fair price en culturele ambachten blijven bewaard. 

Van Verre | Sarphatipark 103

De Pits

Koffie en lunch met een maatschappelijke missie

Bij De Pits kun je terecht voor lekkere broodjes, soep en muffins. Onder begeleiding van een erkend leermeester en ervaren personeel krijgen jongeren die net iets meer begeleiding nodig hebben een leerwerkplek. Zo kunnen ze hun opleiding afronden en werkervaring opdoen. Behalve lunchlokaal is De Pits cateringbedrijf en evenementenlocatie.

De Pits | IJsbaanpad 9

De Aanzet

Biologische supermarkt met true price

Sinds 1981 is De Aanzet een biologische en vegetarische winkel met zoveel mogelijk lokale producten. In 2020 werden ze de eerste winkel ter wereld die het true price principe hanteert. Boeren en makers kregen al een eerlijke prijs voor hun producten maar ook de verborgen kosten van bijvoorbeeld vervuiling en CO2-uitstoot zijn hier zichtbaar. De Aanzet is bovenal een gezellige en inspirerende winkel waar je tevens terecht kunt voor natuurlijke verzorgingsproducten en ambachtelijke workshops.

De Aanzet | 1e Jacob van Campenstraat 8-10

Ziggy + Lucy

Concept store met hoogwaardige tweedehands kinderkleding

In deze mooie winkel kun je kinderkleding van mooie merken kopen en inbrengen. Je vindt er merken als Maed for Mini, Bobo Choses, Gray Label en Donsje. De kleding is van goede kwaliteit en kan makkelijk nog een tweede of derde ronde mee. Ook hebben ze een selectie handgemaakte accessoires en cadeaus van kleine makers uit Europa.

Ziggy + Lucy | Sint Willibrordusstraat 58M

Indianaweg

Tijdloze vintage, handgemaakte sieraden en planten

De twee zussen van Indianaweg selecteren de vintage kleding met zorg. In de winkel vind je bijzondere items als Mexicaanse en Afghaanse jurken, geborduurde truien en kleurrijke gilets. Naast kleding verkopen ze planten en potten, vintage tassen, sieraden en natuurlijke cosmetica. Indianaweg heeft een tweede winkel op de Kinkerstraat.

Indianaweg | Eerste Jan Steenstraat 81h

Verse Store

Afbeelding van Verse Store

Duurzame en inclusieve concept store

In deze winkel kom je duurzame merken tegen en wordt extra ruimte gegeven aan makers uit de LGBTQ+ community, vrouwelijke founders en mensen van kleur. De kleding, accessoires en schoenen bij Verse zijn duurzaam, veelal vegan en ethisch geproduceerd. De collectie bij Verse Good Store is zowel kleurrijk en eigentijds als klassiek.

Verse Good Store | Gerard Doustraat 84

Iambe

Biologisch brood vol trots bereid

Bij biologische bakker Iambe werken mensen met een verstandelijke beperking onder begeleiding van professionele bakkers. Bij deze bakkerswinkel en lunchroom hebben ze goede koffie, brioches en een rijk assortiment aan broden voor mee naar huis. Naast de bakkerij heeft Iambe ook een textielwerkplaats waarvan de handgemaakte cadeaus worden verkocht in de bakkerswinkel.

Iambe | Van der Helstplein 6

O My Bag

Afbeelding van Tchai

Duurzaam en fair gemaakte tassen

In deze winkel in de Pijp vind je prachtige tassen, portemonnees, laptop sleeves en meer moois voor zowel vrouwen als mannen. De missie van O My Bag is om bij te dragen aan positieve verandering. Ze doen dit door makers in kleine communities in India eerlijke prijzen te geven en veilige werkomstandigheden. O My Bag is een B-Corp.

O My Bag | Ceintuurbaan 117-H

Ctaste

Een bijzondere smaakbeleving tijdens een diner in het donker

Bij Ctaste eet je in het pikkedonker, terwijl je wordt bediend door Amsterdammers met een visuele beperking. Doordat je niks ziet, ruik en proef je extra goed en dat maakt de eetervaring heel bijzonder. In een klein of groot gezelschap kun je genieten van een diner of brunch en chocolade-, wijn- en bierproeverijen.

Ctaste | Amstelzijde 55

Fun Forest

Een uitdagend klimbos en social enterprise

Hoe hoog durf jij gaan bij Fun Forest? In dit klimbos kun je met familie, vrienden, scholen of bedrijven een parcours volgen op hoogte tussen de bomen. Jonge mensen die het moeilijk vinden om werk te vinden kunnen hier werkervaring en zelfvertrouwen opbouwen om daarna weer te gaan studeren of re-integreren in de arbeidsmarkt.

Fun Forest | Bosbaanweg 3