Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

Duurzaam winkelen West

Coming soon!

Duurzaam winkelen West kaart

Buurtboerderij Ons Genoegen

Een sfeervolle buurtboerderij in een idyllisch stukje Westerpark 

De geweldige tuin en het terras zijn een heerlijke plek om te zitten. De prijzen voor pannenkoeken, soepen of broodjes zijn on-Amsterdams laag. Een deel van het aardige personeel heeft een afstand tot de arbeidsmarkt en krijgt begeleiding van de vaste medewerkers om zo werkervaring op te doen. Kijk ook zeker op de agenda voor creatieve workshops of livemuziek bij Ons Genoegen.

Buurtboerderij Ons Genoegen| Spaarndammerdijk 319

Hannah’s

Een inclusief restaurant met een inclusieve keuken

Hannah’s is een bruisende horecazaak waar je kunt ontbijten, lunchen, borrelen en in het weekend dineren. Op het menu staan gerechten geïnspireerd door de veelzijdige Mediterrane keuken. Oprichter Laura is dit restaurant gestart vanuit haar liefde voor haar gehandicapte zusje Hannah, psychologie en horeca. Bij Hannah’s werken mensen met een verstandelijke beperking.

Hannah's | Admiraal de Ruijterweg 107H

Little Plant Pantry

Afbeelding van Dana Marin

Amsterdam’s eerste bulkwinkel en plantaardige deli

Bij Little Plant Pantry koop je eten en huishoudelijke benodigdheden in een herbruikbare verpakking. Van rijst tot koffie, van olie tot kruiden. Je schept zoveel je nodig hebt uit het verpakkingsarme aanbod van producten in een zelf meegenomen of herbruikbare verpakking. In de deli haal je vegan gerechten voor thuis of direct van te genieten.

Little Plant Pantry | Bosboom Toussaintstraat 45H

Loenatix

Unieke en duurzame urban outfits

De organic en fair trade items zijn bedrukt met toffe prints en worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, veelal met een psychische beperking. Zo tekende een schizofrene jongen tijgerprints met de hand, en een autistische jongen maakte prints volledig opgebouwd uit stipjes. Van rompers tot tanktops en oneindig veel gave T-shirts. Ook ter plekke te laten maken.

Loenatix | Jan Pieter Heijestraat 129H

MidWest

Afbeelding van Bram Budel

Een coworking space, buurtkantine en stadstuin in een voormalig schoolgebouw

In dit prachtige Amsterdamse School-gebouw zit Midwest. De vroegere gymzaal is nu de plek voor een lekkere cappuccino en een goed gesprek met buurtbewoners. De klaslokalen worden verhuurd aan lokale creatieven. In de tuinen experimenteren vrijwilligers met klimaatbestendigheid. Bijna elke vrijdag kookt een buur bij MidWest en aan de lange tafel kun je mensen uit de buurt ontmoeten.

MidWest | Cabralstraat 1

Restaurant Freud

Heerlijk eten en bijzondere aandacht voor mensen

In het mooie, modern ingerichte restaurant werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als kok, gastheer/vrouw of afwasser. Freud is een leer-werkbedrijf voor iedereen die het horecavak wil leren. Op de kaart staan wisselende gerechten geïnspireerd door de Mediterrane keuken en smaken uit het Midden-Oosten. Klassiekers als de vissoep en steak tartare zijn altijd op het menu te vinden.

Restaurant Freud | Spaarndammerstraat 424

Beeldend Gesproken

Een galerie en kunstuitleen met aandacht voor mentale gezondheid

Bij Beeldend Gesproken krijgen professionele kunstenaars met een mentale kwetsbaarheid een podium voor hun werk. Kunst maken is voor de kunstenaars belangrijk in hun proces van herstellen en geestelijke balans houden. De veelzijdige schilderijen, fotografie, driedimensionaal en ander werk van meer dan 125 kunstenaars uit heel Nederland wordt getoond in de galerie en tijdens events. Daarnaast zijn de werken te leen of te koop.

Beeldend Gesproken | Hannie Dankbaarpassage 23

Recycle

Sociale en duurzame stadsfietsen

In De Hallen koop je fietsen van duurzame merken als Roetz, Achielle en Toyobikes. In de werkplaats worden fietsen gerepareerd en gerestaureerd door kundige mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook vind je in de prachtige ruimte allerhande fiets-gerelateerde artikelen.

Recycle | Hannie Dankbaarpassage 27

Bar Bario

Een inclusieve bar en creatieve hub in West

Deze gezellige bar is een safe space voor iedereen. Vooral voor mensen uit de queer community en mensen van kleur voor wie dit niet altijd vanzelfsprekend is. In deze moderne stamkroeg draait het om plezier, veilig voelen en creativiteit. Bario heeft een eigen galerie met pop-up events en tentoonstellingen.

Bar Bario | Bilderdijkstraat 186