Zien en doen
Plan je bezoek
Tickets
Ontdek Amsterdam

Duurzaam winkelen Centrum

Coming soon

Duurzaam winkelen Centrum kaart

The Swapshop

Preloved kledingwinkel met een ruilsysteem

Breng kleding die je niet meer draagt mee en krijg zo korting op nieuwe items. Voor ieder ingeleverd kledingstuk krijg je swaps (korting). Hoe mooier of toffer de meegebrachte kleding, hoe meer swaps je krijgt. Zo blijft de kwaliteit van The Swapshop goed en winkel je tussen een mooie collectie preloved kleding.

The Swapshop | Haarlemmerdijk 89

Willicroft

De lekkerste plantaardige kazen uit Europa

In deze winkel shop je niet alleen de vegan kazen van het Amsterdamse merk Willicroft, maar ook plantaardige kazen van andere merken, natuurwijnen en meer duurzaam geproduceerd lekkers. Allen gemaakt door kleine makers die een positieve impact willen hebben op de natuur, dieren en mensen.

Willicroft | Spiegelgracht 30

Rambler Studios

Statement streetwear ontworpen door creatieve jongeren

Rambler biedt getalenteerde jongeren die extra ondersteuning kunnen gebruiken de kans om zich creatief te ontwikkelen. Bij Rambler in Amsterdam kunnen ze een eigen streetwear collectie ontwerpen, maken en verkopen. In de winkel op de Zeedijk vind je de collecties en ontmoet je de makers.

Rambler | Zeedijk 54

Brouwerij De Prael

Waar het om bier en mensen draait

Het bier van De Prael wordt gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het proeflokaal, op een van de oudste plekken van de stad, kunnen de ambachtelijke biertjes worden geproefd onder het genot van een hapje. In de winkel koop je de vaste bieren van De Prael en de seizoensbieren. In de Houthavens is de brouwerij en tevens een proeflokaal.

De Prael | Oudezijds Armsteeg 26 (tasting room) and Oudezijds Voorburgwal 30 (shop):

Bijzonder Amsterdams

Unieke interieur items handgemaakt door bijzondere Amsterdammers

In deze winkel worden meubels en accessoires verkocht die gemaakt zijn in het sociale atelier van Cordaan. Bijzondere mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen kunnen hun creativiteit en kundigheid kwijt met het maken van items die one-of-a-kind zijn. Uniek, creatief en bijzonder.

Bijzonder Amsterdams | Zwanenburgwal 206

Museum van de Geest

Een authentiek en inclusief museum met Outsider Art

Museum van de Geest in Amsterdam geeft een podium aan kunstenaars met een bijzondere achtergrond. De wisselende exposities laten werk zien van mensen wiens geest anders werkt dan ‘normaal’ en net zo goed meedoen op basis van gelijkwaardigheid. Sommige kunstenaars zijn verbonden aan een zorginstelling of hebben een verstandelijke of psychische beperking. Via niet-gepolijste, verrassende kunst stap je de fantasierijke, innerlijke wereld van de kunstenaars binnen.

The Collection One

Een winkel en webshop met hoogwaardige preloved en vintage kleding

The Collection One wil inspireren om meer bewuste kledingkeuzes te maken, door te kiezen voor kleding van mooie materialen en items die lang mee gaan. In de (online) winkel vind je kleding en accessoires van duurzame merken of zorgvuldig gekozen preloved en vintage items.

The Collection One | Czaar Peterstraat 128

LENA the fashion library

Kleding lenen of kopen

Vanuit de gedachte dat mode leuk moet zijn voor iedereen in de keten, ontstond in 2014 LENA – de eerste kledingbibliotheek van Nederland. De hele collectie is te koop en te leen. Door kleding te lenen in plaats van te kopen wordt de negatieve impact kleiner doordat er minder geproduceerd en weggegooid wordt. In de afgelopen jaren heeft LENA al zo’n 25.000 kledingstukken uitgeleend. In het slow working project van LENA wordt mensen met een burn-out een inspirerende plek geboden tijdens hun herstel.

LENA the fashion library | Westerstraat 174H

I amsterdam Store

I Amsterdam store Entrance
Afbeelding van Koen Smilde

Originele cadeaus van Amsterdamse makers

In de I amsterdam Store op Centraal Station vind je cadeaus van Amsterdamse merken. Dit zijn veelal ondernemers met een sociaal en duurzaam tintje. Koop hier de unieke en sociaal gemaakte cadeaus van CRE8, de duurzaam gemaakte lampen van Van Tjalle en Jasper en de recyclede glazen van Brût Homeware. Ook kun je in de winkel terecht voor tickets voor musea en evenementen.

I amsterdam store | De Ruijterkade 28 (on the IJzijde of Centraal Station)