Als een van de pioniers van het 'vlakkevloertheater' in Nederland, is de Toneelschuur uitgegroeid tot een theater waar vormverkennend en nieuw repertoire gemaakt en gepresenteerd wordt. Jaarlijks worden in de twee theaterzalen talrijke eigen producties en belangrijke voorstellingen van het gesubsidieerde aanbod van toneel en moderne dans uit binnen- en buitenland gepresenteerd. In de filmzalen is een brede programmering te zien van de belangrijkste films uit het 'filmhuizencircuit'. Begin jaren negentig maakte de overweldigende groei van de publieke belangstelling het noodzakelijk om uit te gaan kijken naar nieuwe behuizing.

Het theater en filmhuis is gevestigd aan de Lange Begijnestraat, ontworpen door striptekenaar Joost Swarte en Mecanoo Architecten. Ze ligt op het noordelijke gedeelte van het Enschedé-terrein, pal naast het Concertgebouw, en wordt begrensd door de Lange Begijnestraat, de Korte Begijnestraat, de Wijde Appelaarsteeg en het 'Hofje van Bakenes'. De locatie wordt gekenmerkt door een fijnmazige, kleinschalige stedelijke structuur. Door de opdeling van het gebouw in afzonderlijke bouwdelen sluit de nieuwbouw aan op deze structuur.

In de toneelschuur is een café gevestigd dat is geopend op de dagen dat er voorstellingen zijn.