Tarahumara

De Tarahumara’s wonen op 3000 meter hoogte in het noorden van Mexico, geïsoleerd in grotten aan de randen van diepe canyons. Ze worden Rarámuri genoemd – het volk van hardlopers – omdat zij dagen achtereen op blote voeten kunnen rennen, ongehinderd door de barre weersomstandigheden in het ruige gebergte.

Bezit telt niet voor de Tarahumara, tijd speelt voor hen geen rol en ze zijn zeer zwijgzaam. Het is een zeer arm volk dat zich onder uiterst moeilijke omstandigheden moet zien te redden. De laatste decennia zijn duizenden mensen, vooral jonge kinderen overleden ten gevolge van ondervoeding, ziekte aan de luchtwegen, parasieten en aanverwante ziektes door gebrek aan eten en goed drinkwater.