Dit interview verscheen eerder in de Uitkrant 2019.

Nicole Hasselman (48) werkt als schipper bij de GVB. Dagelijks voert ze een veerpont van A naar B. ''Mensen denken dat mijn werk oersaai is.''

Onder de motorkap Nicole Hasselman

Zo ziet mijn dag eruit

''We werken in wisseldiensten. Ik heb niet echt een favoriete lijn; ik hou van de afwisseling en zou niet non-stop dezelfde route willen varen. Naar de NDSM varen is fijn, dan ben je echt twaalf minuten lang op het water. De route naar Buiksloterweg lijkt misschien simpel, maar het is net alsof je constant de A10 moet oversteken. Het is loeidruk op het IJ en je hebt de verantwoordelijkheid voor tweehonderd mensen aan boord die erop vertrouwen dat jij geen binnenvaartschip ramt. Veel denken dat mijn werk oersaai is, maar er komt zo veel meer bij kijken. Alles draait om focus, wind, stroming en drift.''

Dit maakt mijn werk leuk

''Ik vind het geweldig als mensen nog even omhoogkijken en zwaaien, als we nog even op ze wachten. Dat zie je niet meer zo vaak. Ook vind ik het heerlijk om mensen te kijken. Je ziet mensen van het vaartochtje genieten, lekker voor zich uitdromen of blind op zijn of haar telefoon staren.''

Dit vergeet ik nooit meer

''Ik werd onlangs gevraagd of ik op de foto wilde in een campagne om meer schippers te werven. Ik dacht: prima, dan kom ik op zo’n klein schermpje te hangen. Toen ik een paar weken later op de haven kwam om te beginnen, zag ik die foto van mij en mijn collega over de gehele pont geplakt. Ik schrok me helemaal lam. Die pont vaart nog steeds en ik krijg er veel reacties op. En het heeft ook nog eens veel nieuwe collega’s opgeleverd.''

Tip voor de burgemeester

''Er wordt momenteel zo veel in Noord gebouwd; is het niet tijd voor meer pontverbindingen?''

Bekijk ook hoe dag van verkeersregelaar Arthur Kratz er uit ziet in Onder de motorkap.