Dit interview verscheen eerder in de Uitkrant 2019.

Hamid Ders (48) woont in Almere Buiten en werkt als voorman veegdienst in Amsterdam Zuid. Hij werkt al 23 jaar bij de stadsreiniging en vind het fijn mensen te helpen omdat ze er blij van worden. Neem eens een kijkje hoe een typische werkdag van Hamid er uit ziet.

Zo ziet mijn dag er uit

''Mijn dag begint aan de Van Heenvlietlaan. Eerst omkleden, daarna begin ik met meldingen sorteren. Dat kan van alles zijn: van overlast van bladeren tot aan hondenpoep. Wanneer ik mijn papierwerk in orde heb, ga ik kijken wie er bij mij is ingedeeld en gaan we de auto controleren. Dan bepalen we de route. Helaas kunnen we niet op elke melding ingaan - dan kan ik zowat achter elke hond in Amsterdam blijven aanlopen.''

Dit maakt mijn werk zo leuk

''Het gevoel dat ik mensen kan helpen. Ik ben begonnen in De Pijp en werk al jaren in Zuid. Zuid voelt als mijn huis. En als je huis smerig is, wil je het natuurlijk schoonmaken. Dat doe ik dan ook graag. Laatst vroeg een oudere vrouw of ik ook haar portiekje wilde meenemen. Maar natuurlijk, zei ik. Het is niet gebruikelijk, maar ik heb het toch even voor deze dame gedaan. Hiermee werk je ook mee aan een stukje sociale controle van de buurt. Zo help je als stadsreiniger op verschillende manieren. Je probeert er voor iedereen te zijn.''

Hier erger ik me kapot aan

''Mensen die verwachten dat we echt álles kunnen opruimen. Als ik dan uitleg dat mijn gebied reikt van Surinameplein tot aan het industrieterrein, kan ik rekenen op meer begrip. En dat met vijf man!''

Deze tip zou ik aan de burgemeester geven

''Op televisie zijn reclames te zien over vuurwerk, over hoe we bewuster moeten omgaan met elkaar en de wereld. Maar je ziet nou nooit een reclame over hoe we Nederland met zijn allen schoon kunnen houden. Daar zouden we best bewuster van mogen zijn.''

Bekijk ook hoe dag van verkeersregelaar Arthur Kratz eruit ziet in Onder de motorkap.