Dit interview verscheen eerder in de Uitkrant 2019.

Dennis Hillegers (30) werkt sinds 2010 als stratenmaker in stadsdeel Centrum. ''Ik zie de gekste dingen gebeuren."

Zo ziet mijn dag er uit

''Ik ga met mijn brommertje naar werk en meld me op de Jacob Bontiusplaats. Daar haal ik de iPad op waar alle klussen van die dag in staan. Je moet het zien als een soort Google Maps, waarop bepaalde plekken staan gemarkeerd met een korte beschrijving of een foto. Op basis van die informatie bepalen we de route. De uitdaging? Al die gemarkeerde plekken op de kaart in één dag oplossen natuurlijk.''

Dit maakt mijn werk zo leuk

''We leggen de laatste tijd veel geveltuintjes aan. Dat is leuk en ook dankbaar werk. Mensen zijn zo blij als ze eindelijk een tuintje hebben. Die reacties krijgen we niet als we even een gat in de weg dichten. Daarnaast ben ik blij dat ik in het centrum werk. Ik zie de gekste dingen gebeuren. Een nest met jonge ratjes, een lichaam in de gracht, dronken mensen. Laatst was ik getuige van een speciaal arrestatieteam in burger dat nogal hardhandig iemand van de straat plukte en weer wegscheurde. Daar kijk je wel van op.''

Hier erger ik me kapot aan

''Als iets is afgezet, dan is dat met een reden. Het is echt superirritant als je aan het werk bent en mensen letterlijk je afzettingen verplaatsen, om er zo langs te kunnen lopen of rijden.''

Deze tip zou ik aan de burgemeester geven

''De grachten zijn niet gebouwd voor vrachtverkeer. De kades verschuiven, waardoor grote kuilen in de weg en het voetpad ontstaan. Ook rijden ze om de haverklap de amsterdammertjes omver. We moeten daar echt wat op verzinnen, want je kunt wel blijven dichten en rechtzetten, maar dat is geen structurele oplossing.''

Bekijk ook hoe dag van verkeersregelaar Arthur Kratz eruit ziet in Onder de motorkap.