Bij Eva van Halewijn (Eva Pleeva) is een toiletbezoek één groot feest. Elke vrijdag- en zaterdagnacht vindt je haar op de zevende etage van Canvas. Club Pipi is niet alleen ontzettend schoon, haar counter ligt bomvol snoep en in haar toiletten staan twintig soorten deodorant en parfum. Maar er is meer. Zo heeft ze een eigen webshop: Galerie Toilet en draait ze platen als DJ Mademoiselle Pipi. Van popcorn hits tot Hawaïmuziek en funk.

Eva (47) stelt hoge eisen. Aan haar wc. ‘Als jij nu even in het midden gaat zitten.’ Ik klim achter de ronde toonbank waarachter haar kruk staat. Het is 22:00 uur en ze begint met het opbouwen van Club Pipi. Uit een speciaal karretje tovert Eva verschillende gebruiksartikelen tevoorschijn. Van deodorant tot parfum, van haarspeldjes tot mondwater, tandenborstels en lenzenvloeistof. ‘Voor de toilet business was ik docent maatschappijleer. De pubers vond ik geweldig, de lerarenkamer niet zo gezellig. Ik woonde ná die periode een tijd in een kraakpand en ging veel uit in de Winston. De wc’s daar konden wel en opfrisbeurt gebruiken, dus sprak ik de eigenaar aan.’

Kort en dik of lang en dun?

‘Ik begin stipt om 23:00u. Dan komen de eerste club bezoekers binnen. De mannen vraag ik “tieten of billen?”, de vrouwen “kort en dik of lang en dun?”. Met een marker teken ik de plaatjes op hun hand, het zijn mijn persoonlijke stempels. Het goede aan mijn toiletten is dat je hier ook kunt pinnen. Vijftig cent voor één keer, twee euro voor de hele avond.’ Tussendoor draait Eva platen, ongeveer vijftien op één avond en boven de counter staat een Gouden Kabouter achter glas. ‘Die heb ik gewonnen in de categorie Heel Holland Kakt.’

Galerie Toilet

Naast wc-juf is Eva ook ondernemer. Voor haar wc’s hangt een houten kast met slot en grendel. ‘Ik verkoop kutstickers, die je kunt plakken op irritante kutplekken. Op het spoelkraantje van de tandarts bijvoorbeeld, of op de plek waar je moet uitchecken met je ov-kaart. Daar waar altijd ‘resterend saldo’ staat. Mijn bestverkochte item zijn de 18+ koelkastmagneten. Verder verkoop ik beginzinnen voor verlegen mensen, onderbroeken met camerabewaking en catPads, een designkussen met de print van een toetsenbord voor je kat. Daar kunnen ze lekker op liggen, maar dan dus náást de computer.’

Danny the Deer – Room 501

‘De broedplaats, ateliers onderin het Volkshotel, had een wedstrijd uitgezet. Negen kamers mochten door medewerkers gedesigned worden. Ik wilde iets doen met natuur in Amsterdam. Herten en vossen komen tegenwoordig steeds vaker naar de stad. Ik leverde als idee een schoenendoos met een hert er in aan. Mijn plan werd uitgekozen. Er was budget en ik mocht de kamer vormgeven. Nu staat er een gigantisch hert middenin de kamer en ook de badkamer is prachtig geworden. Met tegels in verschillende huidskleuren. Er staat een Bali-bruin bad, en oudroze wasbak en een beige wc.’

Mademoiselle Pipi

‘Naast mijn nachten in de wc van Canvas ben ik ook te boeken als DJ op feesten. Op Koningsnacht draai ik platen tijdens COUGARLAND, mijn eigen feest in de kelder van het Volkshotel. Samen met host Hammy sta ik daar als DJ Mademoiselle Pipi. Franse chansons, Mexicaanse meezingers en andere onverwachte hitjes passeren de revue. COUGARLAND is een speciale nacht voor meisjes van veertig, waar ik natuurlijk ook veel jonge mannen verwacht.’ 

Kom jij ook naar Cougarland? 26 april is de DOKA van Eva
Wil je op de hoogte blijven van haar avonturen, volg haar dan hier op Instagram.