Van Parijs naar Amsterdam

Ik was al twee keer eerder in Amsterdam geweest. Ik werd verliefd op de schitterende grachten en prachtige architectuur van de stad. Tijdens die bezoekjes kreeg ik al een eerste indruk van hoe mijn leven hier eruit zou zien: smalle, rustige straatjes, fietsers, bootjes die rustig door de grachten glijden … het zag er allemaal zoveel vrediger uit dan in Parijs!

De stad van de fiets

Parijs wordt dan wel de stad van de liefde genoemd, het kan er soms ook behoorlijk chaotisch zijn. Alles gaat er snel en, zoals elke Fransman zal kunnen beamen, Parijzenaren zijn in eerste instantie niet altijd even vriendelijk. Maar dat komt alleen doordat iedereen altijd haast heeft! In vergelijking hiermee lijken Amsterdammers zoveel relaxter. Zelf denk ik dat dit heel veel met de manier van leven hier te maken heeft. Mensen doen hier alles op de fiets: naar het werk gaan, boodschappen doen of bij vrienden langsgaan, iedereen fietst. Voor mij is dat een hele verandering. Ik had eigenlijk nog nooit zoveel mensen op de fiets gezien!

Parijs is helemaal geen fietsvriendelijke stad. Omdat fietspaden meestal ontbreken, delen fietsers de weg met auto’s en bussen, en dat voelt niet bepaald veilig. Dat is dan ook de reden dat de meeste mensen de métro nemen ... en dat kan er aardig stressvol aan toe gaan! De perrons zijn overvol en heel oud (de eerste lijn werd in 1900 geopend), iedereen loopt ontzettend snel en als je niet door een chagrijnige Parijzenaar terechtgewezen wil worden, kun je maar beter niet aan de linkerkant van de roltrap gaan staan. Daarmee vergeleken is de Amsterdamse metro ontzettend modern en schoon, echt een plezier om mee te reizen.

Ontsnappen en ontspannen

Afgezien van deze dingen zie ik toch ook veel gelijkenis tussen de twee steden. Allebei trekken ze veel bezoekers en er is het hele jaar door van alles te doen. Om even uit dat drukke stadsleven te ontsnappen, ga ik altijd graag naar een park om in het zonnetje een boek te lezen. Dat vind ik een fijne manier om even te ontspannen. In het Vondelpark heb ik een prima vervanger gevonden voor de Jardin du Luxembourg, ik voel me er helemaal thuis!

Ik ben hier nu nog maar een maand en heb het gevoel dat ik nog maar het topje van de ijsberg heb gezien van al die dingen die er nog te ontdekken zijn in Amsterdam. Tentoonstellingen, concerten en festivals, ik kan niet wachten om de cultuur van deze prachtige stad verder te verkennen en verheug me op alle avonturen die ik hier nog ga beleven!

Deze blog is oorspronkelijk in het Engels geschreven door Marie.