Zaterdag 13 april 2019

Met bijna 50 evenementen om uit te kiezen ben je makkelijk zo’n 24 uur zoet. Maar welke pop-up activiteiten en evenementen mag je nou écht niet over het hoofd zien? Om je op weg te helpen vroegen we een handjevol local heroes naar hun insidertips voor 24H Noord.

Chris Keulemans, co-oprichter Tolhuistuin (Tolhuistuin is het festivalhart van 24H Noord)

Schrijver en journalist Chris Keulemans is een van de oprichters van de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord en was er tot 2014 ook artistiek directeur. Chris woont in Noord.

Chris, als oprichter van de Tolhuistuin ben je al jaren actief in Noord. Heb je het stadsdeel veel zien veranderen?

Ik kwam aan in 2006, op uitnodiging van de bewonersvereniging Amsterdam Noord Groene Stad aan het Water (ANGSAW). Tot die tijd kende ik Noord vooral van de uitwedstrijden als voetbalkeeper: matjes met pitbulls achter mijn goal. ANGSAW had toen al een visie uitgetekend van een culturele wandelboulevard langs het IJ. Dus ja, het is veranderd.

Wat maakt Noord Noord?

Noord is niet rauw en onontgonnen. Er wonen en werken daadwerkelijk al decennia echte mensen. Mensen die je kunnen leren wat Amsterdam echt betekent. Ik leer hier elke dag. Over het leven op de rand. Elke dag kan de laatste zijn, elke dag een feest.

Welke adresjes mogen bezoekers van 24H Noord niet missen?

Kijk vooral bij de plekken die er 10 jaar geleden nog niet waren, maar zich wel bewust zijn van de geschiedenis van hun plek: Noordje, Pompet, Museum Amsterdam Noord, Skatecafé, Hoogtij, Walhalla, de Verbroederij. En als het klaar is, blijf dan nog even hangen. Loop even de hoek om. Waar niks gebeurt. Waar het leven gewoon doorgaat. Dat is Noord.

Doke Hoekstra, vlogger

Doke Hoekstra is ‘impactvlogger’, maatschappelijk ondernemer, changemaker en als communitybuilder actief bij Gemeente Amsterdam. Op Facebook, Instagram en YouTube vlogt ze onder meer over Amsterdam-Noord. Doke woont sinds kort in Noord.

Doke, hoe kwam je op het idee om over dit stadsdeel te vloggen?

Als locatiemanager van Resto VanHarte werkte ik onder andere in Noord, waar ik veel eenzame ouderen en mensen die onder de armoedegrens leven ontmoette. Toen is mijn sociale bloed gaan stromen; ik wilde opkomen voor de mensen die geen stem hebben in onze samenleving. Maar ik zag ook dat ontzettend veel maatschappelijke organisaties, culturele instellingen en lokale helden zich inzetten voor Noorderlingen – en door daarover te vloggen wilde ik die instellingen en mensen zichtbaarder maken.

Wat maakt Noord zo bijzonder?

Ik vind het te gek dat oud-Noorderlingen geen blad voor de mond nemen. Ze zeggen, in ras-Amsterdams accent, recht in je gezicht waar het op staat. Ik hou wel van dat rauwe: niet lullen maar poetsen. Maar de grootste kracht van Noord is dat, hoewel er veel mensen zijn die met armoede te maken hebben, de rijkdom van omkijken naar elkaar zó groot is.

Op 13 april kunnen alle Amsterdammers van dat broederschap proeven tijdens 24H Noord. Waar ben je die dag zelf te vinden?

Waarschijnlijk in het Skatecafé om de voorstelling VETARM te zien. Het is een nieuwe voorstelling van de lokale theatergroep Parels voor de Zwijnen die hiermee het overgewicht waar veel Noorderlingen mee kampen onder de aandacht wil brengen. In het Skatecafé kom ik graag. Het is niet alleen een pleisterplek voor allerhande hipsters; ze zetten zich ook in voor oud-Noorderlingen en het stadsdeel. De Verbroederij is ook een aanrader – een nieuwe, bruisende plek aan de Oostveer die nog officieel moet openen en voor ieder wat wils heeft.

Sarah van Lamsweerde en Marisca Voskamp van Noord, kunstenaars

Marisca Voskamp van Noord is conceptueel kunstenaar en Sarah van Lamsweerde maakt performances en installaties. Tijdens 24H Noord zijn beiden te vinden in kunstruimte Nieuw Dakota waar kunstfietstochten, artist talks, rondleidingen en een expo plaatsvinden.

 

Sarah en Marisca, jullie werken allebei mee aan de expo Far Away Close By in Nieuw Dakota.

Marisca: Klopt, ik heb vanuit mijn huis in de Zaanstreek een 48 minuten durende film met mijn telefoon gemaakt. Voor die film ging ik op onderzoek uit in het Floradorp, in Amsterdam-Noord. Tijdens 24H Noord geef ik ook een rondleiding door die buurt, trouwens.

Sarah: Ikzelf heb een pop-up performance bedacht waarbij zangeres Esther Mugambi een memorial song zal zingen. Daarmee wil ik de blinde vlekken in onze samenleving zichtbaar maken.

Hebben jullie ook een persoonlijke band met Noord?

Marisca: In 1989 verhuisde ik naar Amsterdam voor mijn studie en vond een kamer op de Nieuwendammerdijk, ter hoogte van het Vliegenbos. Ik heb Noord zien veranderen van ‘not done’ naar ‘hip’, en m’n gezin en ik gaan geregeld naar Piet Frietje, Coba, De Ruimte, Eye Filmmuseum, FC Hyena, De Ceuvel en kunstgalerie HE.RO.

Sarah: Ik heb nooit in Noord gewoond, dus in die zin valt er voor mij veel te ontdekken en ben ik een ‘buitenstaander’. Maar het publiek is dat ook, dus als kunstenaar kan ik daarmee een gelijke zijn.

Hebben jullie, naast de kunstevenementen in Nieuw Dakota, ook al ander leuks op het 24H Noord-menu gespot?

Sarah: Ja, de vroege vogelsfietstocht – lekker over laagland fietsen. En de workshop tegeltjeswijsheden. Ik hou heel erg van spreekwoorden, vooral als ze niet echt kloppen omdat mensen ze zelf hebben bedacht. Ik zou ook wel naar de pop-up pizzeria willen. Voor karaoke ben ik te verlegen, maar het lijkt me fijn om te ontspannen en met een pizza en een wijntje te luisteren.

Marisca: Ik ben niet zo van de routes uitstippelen en kies liever op intuïtie iets wat ik nog niet ken, als een soort blind date. Ik ben benieuwd naar het filmprogramma in FC Hyena. En naar de Amazone van Noord, dat lijkt me wel spannend. In De Ruimte hebben ze altijd leuke dingen. En het paaldansen zou ik mijn dochter aanraden. Het is enorm leuk, zelf doe ik het ook.

Abel van Gijlswijk, muzikant

Abel van Gijlswijk is muzikant, schrijver, presentator bij VICE en eigenaar van het muzieklabel Free Indian.

Abel, naast het bovenstaande rijtje aan bezigheden stond je eerder op het podium als voorman van de uit Amsterdam-Noord afkomstige band The Don't Touch My Croque-Monsieurs. Kun je wat vertellen over je band met Noord?

Mijn oma's moeder kwam er al vandaan en vrijwel mijn hele familie woont er nu nog. Ik heb geen papieren om het hard te maken maar ik houd officieel de titel ‘Hertog van Noord’. Ik woon nu in de stad, maar alleen zodat ik Noord beter van een afstandje kan bekijken.

En, is het stadsdeel erg veranderd?

Zo! Waar de Noord/Zuidlijn nu bijvoorbeeld loopt, zaten vroeger hele normale dingen. Het Noorderpark heette anders en was niet chill. Bij de Van Der Pek moest je bij entree je toegangspas laten zien aan het lokale straattuig. Die toren was van Shell. Er was niemand met een bakfiets. En waar nu die grote Jumbo zit waar je pizza kan halen, zat een soort groot eng gebouw met een nog engere parkeerplaats.

Hoe is de creatieve scene in Noord?

Het Skatecafe is een van de vetste plekken van de stad. Die hele hoek daarzo – Garage Noord, FC Hyena, Oedipus – is te gek. Er komen jonge leuke mensen op af die het stadsdeel leven inblazen.

Wat onderscheidt Noord van de andere stadsdelen?

Noord is echt en rauw Amsterdam. Er wonen vet veel soorten mensen vlakbij en door elkaar. Leuk is dat, en ook goed voor een mens.

Welke activiteiten op het 24H Noord-programma lijken je tof om te zien, doen of beleven?

Eerst effe paaldansen voor de workout. Daarna Filmkijken met Massih Hutak. Zat met hem op school in Noord en de man is uitgegroeid tot een Very Important Noorderling. Luister gewoon naar wat hij zegt en doe dat. En hoe dan ook afsluiten in Sexyland. Met gemak het leukste ‘hok’ van het westelijk halfrond.

 

Waar ga jij heen tijdens 24H Noord? Bekijk hier het hele programma en kies jouw favorieten!