Discover Amsterdam
Meetings and Conventions
Business
Live, Work and Study
What's on
See and do
Travel and stay
Tickets
Discover Amsterdam
Meetings and Conventions
Business
Live, Work and Study
Back
All exhibitions

Indonesië en De Amsterdamse School

Museum Het Schip organiseert een tentoonstelling over de relatie tussen Indonesië, het toenmalige Nederlands-Indië, en de Amsterdamse School-beweging. Met film- en fotomateriaal, tekeningen, prenten en toegepaste kunst laat de tentoonstelling zien hoe de Nederlandse architectuurbeweging werd beïnvloed door de vormen, kleuren en materialen uit de voormalige kolonie.

Indonesië en De Amsterdamse School

Location
Museum Het Schip
Oostzaanstraat 45
1013 WG Amsterdam
Hoe keken én kijken zij naar deze invloeden

De Indonesische vormen, kleuren en materialen maakten op de vernieuwers van de Nieuwe Kunst en de Amsterdamse School diepe indruk. Vooral de tempelcomplexen, de volksarchitectuur en de ambachten werden door hen met veel interesse en waardering bestudeerd. Sommigen reisden naar Nederlands-Indië, maar de meesten deden indrukken op tijdens internationale wereldtentoonstellingen. Bijvoorbeeld in 1910 in Brussel, waar Indonesische ambachten als het batikken en het vlechten werden vertoond.

In de tentoonstelling Indonesië en de Amsterdamse School krijg je de Indonesische invloed op gebouwen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst van de Amsterdamse School te zien. Een mooi voorbeeld zijn de golvende daken van de Minangkabauhuizen uit Sumatra, een van de eilanden van Indonesië. Die vind je als beeldrijm terug in huizen van de Amsterdamse School van rond de jaren twintig. Ook andere Indonesische vormen, zoals de gunungan en de mythische naga-draakslang, zijn door de vormgevers van de Amsterdamse School verwerkt in meubels, metselverbanden en kunstvoorwerpen. 

De tentoonstelling geeft niet alleen een Nederlandse kijk. In filmfragmenten vertellen Indonesische experts op het gebied van kunst en architectuur over de Indonesische invloeden op de Amsterdamse School.  Naast de tentoonstelling zijn er ook nog andere activiteiten te doen die gerelateerd zijn aan deze tentoonstelling. Kijk op de website voor een overzicht.

Gesloten op deze feestdagen

Museum Het Schip is gesloten op Koningsdag (27 april), Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Indonesië en De Amsterdamse School

Location
Museum Het Schip
Oostzaanstraat 45
1013 WG Amsterdam